اتحادیه خانواده فعالین دربند کورد

اعدام ها را متوقف کنید!

اتحادیه خانواده فعالین دربند کورد

اعدام ها را متوقف کنید!

فصلنامه نقض حقوق بشر در کردستان پائیز 1388

کمیته کردستان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران:        

دیباچه        

وجود نگاه امنیتی در مناطق کردنشین و در عین حال فقر جامعه مدنی در مناطق مذکور سبب شده است تا این نقطه از کشور ھمواره حیات خلوتی برای نقض گسترده حقوق بشر از سوی ناقضان آن باشد. با توجه به اینکه یکی از اھداف عالی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران گزارشگری و دیده بانی جامعه مدنی در موضوع حقوق بشر است و علیرغم اینکه وجود نگاه امنیتی در مناطق کردنشین، به عنوان یک جغرافیای معترض، ھر گونه اطلاع رسانی حرفه ای و جامع را با دشواریھای خاص خود ھمراه کرده است، کمیته کردستان این مجموعه جھت تنویر افکار عمومی اقدام به انتشار اولین شماره فصلنامه پیشرو تحت عنوان " فصلنامه نقض حقوق بشر در کردستان " می نماید. یقین است با توجه به محدویت و موانع متعدد فعالیت مدافعان حقوق بشر، گزارشات منتشر شده در این فصلنامه تنھا قسمتی از موارد نقض گسترده حقوق بشر در مناطق کردنشین را در بر می گیرد.

لازم به توضیح است در ھر شماره بخشی ویژه تحت عنوان " پرونده ویژه" وجود خواھد داشت که به بررسی مفصل موارد برجسته نقض حقوق بشر در منطقه مذکور در محدوده زمانی فصلنامه خواھد پرداخت. فصلنامه پیشرو مربوط به محدوده زمانی پائیز ١٣٨٨ است:

 
بخش ۱ فصلنامه پاییز:
واکنشھای بین المللی نسبت به وضعیت حقوق بشر در مناطق کردنشین

 سازمان عفو بین الملل با صدور بیانیه ای، نسبت به اجرای احکام اعدام زندانیان سیاسی از سوی مسئولین ایران ھشدار داد . در بیانیه ی سازمان عفو بین الملل آمده است : سه زندانی سیاسی به نام ھای حبیب الله لطیفی، احسان فتاحیان و شیرکو معارفی ، از سوی دادگاه ھای ایران ، به اتھام محاربه (دشمنی با خدا) به اعدام محکوم شده واحتمال اجرای حکم آنھا وجود دارد.  بر اساس این بیانیه، مدتی پیش از این دادستان استان کردستان در نامه ای به سید علی خامنه ای، رھبر ایران، خواستار صدور مجوز برای اجرای احکام اعدام این زندانیان شده بود در ھمین چارچوب، سه زندانی به مکان دیگری منتقل شده اند که احتمال می رود این کار برای اجرای حکم اعدام انجام گرفته باشد.

در پایان بیانیه ی سازمان عفو بین الملل، از مسئولین ایران خواسته شده است که سریعا پروسه ی اجرای احکام اعدام زندانیان سیاسی کرد متوقف گردد.

(سازمان عفو بین الملل  18/7/88 )

 

سازمان عفو بین الملل روز جمعه 22/8/88 در بیانیه ای از مقامات جمھوری اسلامی خواست فورا حکم شیرکو معارفی را که به اتھام محاربه به دلیل عضویت در یک سازمان سیاسی، به اعدام محکوم شده لغو کنند.

روز چھارشنبه20/8/88 یک زندانی سیاسی دیگر به نام احسان فتاحیان، در سنندج به اتھام محاربه اعدام شد . عفو بین الملل ھمچنین در این بیانیه می گوید دست کم ١٠ مرد و یک زن ، به اتھام مشابه در زندان ھای ایران در انتظار اجرای حکم اعدام ھستند . این سازمان بین المللی حقوق بشر از جمھوری اسلامی خواسته سریعا احکام اعدام را متوقف کند و به اجرای حکم اعدام در ایران، پایان دھد.

(سازمان عفو بین الملل 23/8/88)

 

گزارشگران بدون مرز با انتشار اطلاعیه ای نگرانی خویش را از وضعیت آزادی بیان در ایران و به ویژه در کردستان اعلام کردند.

در قسمتھایی از این اطلاعیه آمده است: آکو کردنسب، روزنامه نگار نشریه توقیف شده کرافتو در تاریخ 2٠ آبان در حاشیه تظاھرات اعتراضی به اعدام زندانی سیاسی احسان فتاحیان در سنندج بازداشت و به محل نامعلومی انتقال یافته است. خانواده این روزنامه نگار تا امروز از وی بی اطلاع ھستند.  آکو کردنسب پیش از این در ٣٠ تیرماه ١٣٨٧ توسط ماموران وزارت اطلاعات در دفتر این نشریه بازداشت و در ٣١ شھریور ماه به سه سال زندان به اتھام "جاسوسی"  محکوم شده بود . ٢٢ آبان اعلام شد که دادگاه تجدید نظر استان کردستان حکم سه سال زندان وی را به شش ماه حبس تعزیری کاھش داده است.

) سازمان گزارشگران بدون مرز 29/٨/ 88)

                                   

طی دیدار و نامه نگاری ھای جلال طالبانی رئیس جمھورعراق با مسئولان جمھوری اسلامی و دیدار غیر رسمی وی با رئیس قوه قضائیه دستورعفو و بخشودگی در خصوص حکم اعدام حبیب الله لطیفی و شیرکو معارفی صادر شد. 

یک منبع مطلع در دفتر اتحادیه میھنی کردستان عراق به خبرگزاری دیدبان حقوق بشر کردستان گفت: پیشتر نیز رئیس جمھور عراق در خصوص لغو احکام فعالان سیاسی و مدنی با مسئولان نظام از جمله آیت الله لاریجانی صحبت کرده بود که این بار نیز رئیس جمھور عراق در یک دیدار غیر رسمی با رئیس دستگاه قضایی در خصوص وضعیت حبیب اله لطیفی و شیرکو معارفی با آیت الله لاریجانی به گفتگو پرداخت که نتیجه این گفتگو ھا عفو این دو متھم و لغو حکم اعدام آنھا بوده است.

(خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٢/9/88)

                                                                

انجمن قلم در تبعید طی نامه ای به بانی کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد نسبت به اجرای حکم اعدام ١٢ فعال سیاسی و مدنی ابراز نگرانی کردند . در بخشھایی از این نامه آمده است: ھنوز یک ھفته از اعدام ھموطن بی گناه کردمان " احسان فتاحیان " نگذشته که باز جمھوری اسلامی، افزایش شمار اعدام جوانان بیگناه، یعنی اعدام ١٢ جوان دانشجو، روزنامه نگار و روشنفکر که گناھی جز دگراندیشی و مطالبۀ حقوق قومی خود را ندارند، در دستور کارش قرار داده است.  و نفرھای اول این دوازده ھموطن ما؛ شیرکوه معارفی، زینب جلالیان، رمضان احمد، فرھاد چالش، رستم ارکیا، فصیح یاسمنی، رشید آخکندی، علی حیدریان، فرھاد وکیلی، حسین خضری و فرزاد کمانگر ھستند .

(انجمن قلم در تبعید 28/8/88 (

 

عفو بین الملل اعدام یک نوجوان دیگر به نام مصلح زمانی را محکوم کرد .عفو بین الملل با بیان اینکه مصلح زمانی پنجمین نفری است که در زمان ارتکاب جرم زیر ١٨ سال بوده و به اعدام محکوم شده، می پرسد که چند نفر دیگر باید جان ببازند تا ایران این شیوه وحشتناک را متوقف کند.  بنا بر بیانیه سازمان عفو بین الملل از سال ١٩٩٠ تا کنون ۴۶ نفر در ایران اعدام شده اند که در نوجوانی مرتکب جرم شده اند.

)سازمان عفو بین الملل 28/9/88)

                                    

فعالان سیاسی، مدنی

احضارھا، بازداشت ھا

 

کریم صوفی مولودی رئیس سندیکای شھرکھای صنعتی مھاباد و طاھر فرامرزی دیگر شھروند مھابادی پس از احضار به ستاد خبری وزارت اطلاعات در روز پنج شنبه مورخ ٩ مھرماه بازداشت و به نقطه نامعلومی منتقل شدند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٣/7/88)

 

احمد باب، از فعالان شھرستان مریوان در تاریخ ٣ شھریورماه سال جاری توسط نیروھای اداره اطلاعات شھر مذکور در منزل شخصی خود ھمراه با ضرب و شتم بازداشت و به بازداشتگاه اطلاعات سنندج منتقل شده است در معرض بدرفتاری و شکنجه قرار گرفته و از این موضوع دچار آسیب ھای متعدد جسمی شده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١١/7/88)

 

یک فعال مدنی اھل کرمانشاه به نام فریدون رازیانی جمعه گذشته در این شھر بازداشت و روانه زندان گردید.

فریدون رازیانی که پرستار بیمارستان شھدا در کرمانشاه و عضو ادوار تحکیم وحدت می باشد، پس از بازداشت در تماس کوتاھی با خانواده اش از انتقال خود به زندان اوین خبر داده است.

(آژانس خبری موکریان ١٤/7/88)

 

علی محمودی ساعت دوازده ظھر روز پنجم مھرماه در میدان سرباز شھر مریوان توسط مامورین اداره اطلاعات این شھر دستگیر شده و سپس با یورش ھمزمان ماموران به منزل و مغازه ی او تمام وسایل شخصی از جمله مدارک، کامپیوتر، کتاب ھا و دست نوشته ھای وی ضبط می شود.  در این تفتیش که به مدت ده ساعت به طول انجامیده وسایل مربوط به ھمسر او، پروین ذبیحی که از فعالین حقوق زنان و کودکان در کردستان و عضو کمپین یک میلیون امضا است نیز ضبط شده است.

)تغییر برای برابری ١٨/7/88)

 

نیروھای اداره اطلاعات شھر نقده به منزل یک فعال مدنی و نویسنده به نام حسن اشعاری یورش برده و نامبرده را بازداشت و به نقطه نامعلومی منتقل کرده اند. در گزارشی دیگر از شھر نقده آمده است که یک فعال فرھنگی این شھر به نام کاوه حسن پور که از مدتی پیش در بازداشت به سر می برد طی روزھای اخیر با قید وثیقه ٥٠ میلیون تومانی تا زمان رسیدگی به اتھامات آزاد شده است.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٢/8/88)

 

انجمن صنفی معلمان استان کردستان قصد داشت مراسمی جھت پاسداشت ٥ اکتبر روز جھانی معلم در یکی از سالنھای اجتماعات شھرستان سنندج برگزار نماید که به دلیل عدم دریافت ھیچ پاسخی از سازمان در رابطه با دراختیار قرار دادن سالن، مقرر شد این مراسم روز گذشته در پارک امیریه این شھر برگزار شود .برگزاری این مراسم در پارک امیریه نیز به دستور مدیریت سیاسی استان لغو شد.  ھمچنین در این روزھا تنی چند از اعضا انجمن احضار و از آنان خواسته شده که از برگزاری چنین مراسمی خودداری کنند.

)آژانس خبری موکریان ١٨/8/88)

 

با گذشت بیش از ٧٠ روز از بازداشت علی محمودی، فعال کُرد در شھر مریوان، خانواده وى ھمچنان در بی خبرى کامل از وضعیت نگھداری او به سر می برند. قرار بازداشت این فعال کُرد تا کنون ٣ بار تمدید شده است.  قرار وثیقه ى ٥٠ میلیون تومانى که در ماه نخست بازداشت از سوی دادگاه برای وی صادرشد با دخالت نھادھای امنیتی مورد قبول قرار نگرفت .

(خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ١٩/9/88)

 

روز شنبه مورخ ١٨ مھرماه نیروھای اطلاعات سپاه پاسداران مریوان با احضار سرور و سروه محمدی، دو فرزند غفور محمدی، فعال مدنی کرد، به بازجویی از آنان به مدت شش ساعت پرداختند .این در حالی است که خانم کژال شیخ محمدی ھمسر این فعال مدنی مدت ١٢ روز است در بازداشت نیروھای امنیتی به سر می برد و تاکنون نیز تنھا یک بار اجازه ملاقات یافته است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢٠/7/88)

 

عصر روز دوشنبه ٢٣ آذرماه، نیروھای امنیتی سقز با ھجوم به منزل ھنرمند کرد " جمال امینی " استاد پیانوی خانه فرھنگی شھر سقز اقدام به تفتیش خانه وی کرده و بعد از ضبط تعدادی از وسائل شخصی وی ھمچون سی دی و نوارھای موسیقی، نامبرده را دستگیر می کنند.

)مرکز خبررسانی سقز ٢٤/9/88)

 

شش روز پس از احضار ماموستا شفیع برھانی به اداره اطلاعات مھاباد ھیچ اطلاعی از وضعیت این استاد دانشگاه در دست نیست. ھرچند دلیل احضار آقای برھانی به اداره اطلاعات عنوان نشده است اما گفته می شود این احضار و در پی آن بازداشت وی به دلایل سیاسی و عقیدتی انجام گرفته است. ماموستا شفیع برھانی از شخصیت ھای مذھبی شناخته شده در کردستان است.

)خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٢٥/9/88)

 

روز شنبه ٢١ آذر ماه آقای نظیر الیاسی ٥٣ ساله بازنشسته آموزش و پرورش و از اعضای انجمن محیط زیست شھر مھاباد، به اداره اطلاعات این شھر فرا خوانده و دستگیر شد. او پس از ساعتی به زندان ارومیه منتقل شد. آقای الیاسی پس از ٢ روز بازداشت در زندان ارومیه به سلولھای انفرادی بند مخوف ٢٠٩ زندان اوین انتقال یافت .از زمان دستگیری تا به حال از شرایط و وضعیت این فعال محیط زیست خبری در دست نیست.

پیش از این شھرام بلوری ٢٤ ساله خواھر زاده او در تاریخ ٤ تیرماه ساعت ٠٢:٠٠ بامداد با یورش مامورین وزارت اطلاعات دستگیر و به سلولھای انفرادی بند ٢٠٩ زندان اوین منتقل گردید .او بیش از یک ماه در سلولھای انفرادی بسر برد و تحت فشارھای جسمی و روحی قرار گرفت. آقای بلوری نزدیک به ٦ ما است که در بند ٢٠٩ زندان اوین بسر می برد.

(فعالین حقوق بشر و دمکراسی تاریخ ٢٤/9/88)

 

حسن اشعری ، فعال فرھنگی و ادبی ٥٥ ساله ی ساکن نقده که به اتھام ھمکاری با احزاب سیاسی مدت یک ماه است که از سوی ماموران اداره اطلاعات بازداشت شده است، در وضعیت وخیم سلامتی بسر می برد و مداوم تحت شکنجه قرار گرفته است. بازجوھای اداره اطلاعات برای گرفتن اعترفات غیر واقعی وی را تحت فشار قرار داده اند.  بطوریکه در این مدت برای بازجویھای بیشتر به سلولھای اطلاعات سپاه پاسداران مھاباد و ارومیه منتقل شده است.

(کردانه ٣٠/9/88)

 

در تداوم موج دستگیری شھروندان کرد در طی روزھای ھفته گذشته ١١ شھروند کرد در شھر کامیاران و

روستاھای تابعه آن دستگیر شده اند .در چارچوب این فشارھا نیروھای سپاه پاسداران با محاصره  روستاھای اطراف کوھستان شاھو اقدام به دستگیری ١٠ کشاورز و دامدار اھل روستاھای تابعه کامیاران کرده اند .اسامی این افراد بدین شرح است؛ مختار جواھری، کریم باقری، جبار جواھری، منصور رحمانی، انور رحمانی، شورش رحمانی، علی رحمانی، انور رحمانی، محمد رحمانی و یک شھروند دیگر اھل روستای میسوراب که ھنوز ھویت وی مشخص نشده است.  نیروھای نظامی سپاه با یورش به خانه مردم این روستاھا ضمن ضرب و شتم افراد دستگیر شده به تفتیش منازل بازداشت شدگان پرداخته است.

ھمچنین در شھر کامیاران یک خواننده محلی کرد به نام شمس الله رحمانی پس از اینکه از سوی ستاد خبری اداره اطلاعات احضار شده، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٩/7/88)

 

نیروھای امنیتی شھرستان قروه روز دوشنبه مورخ ٣١ شھریورماه به محل کار یک شھروند کرد به نام کیومرث کریمی مراجعه کرده و بعد از بازداشت نامبرده اقدام به تفتیش محل کار کرده و در آخر کامپیوتر و وسائل شخصی وی را نیز با خود می برند.  ھمچنین نیروھای مذکور خانواده این شھروند را برای عدم اطلاع رسانی در این مورد تحت فشار گذاشته اند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٩/7/88)

 

علیرغم پیگیریھای مستمر خانواده از سرنوشت حامد سیف پناھی، شھروند کرد اھل تایسر سنندج که حدود دو ماه قبل توسط نیروھای امنیتی بازداشت شده ھیچگونه اطلاعی در دست نیست. عدم پاسخگویی مراکز قضایی و امنیتی نسبت به سرنوشت این شھروند بازداشت شده موجب نگرانی روزافزون خانواده سیف پناھی شده است. لازم به ذکر است حامد سیف پناھی سال گذشته نیز به اتھام شرکت در تجمعات اعتراضی حمایت از زندانیان سیاسی در سنندج دستگیر شد که با تودیع وثیقه موقتاً آزاد شده بود.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٢/7/88)

 

چھارشنبه مورخه ٢٨ مھرماه ٨٨ راس ساعت ٧ ماموران وزارت اطلاعات شھرستان قروه با مراجعه به خانه پدری انور حسین پناھی پس از ورود به منزل و بازرسی کامل، بدون نشان دادن حکم، افشین حسین پناھی برادر کوچک انور را که حدود ٢٠ سال سن دارد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند .

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران 30/7/88)

 

روز پنج شنبه مورخه ٣٠ مھرماه ٨٨ مأموران دولتی تعداد دیگری از مغازه ھای این شھر را پلمپ کردند.

تاکنون از سوی مقامات رسمی دلیلی برای پلمپ این مغازه ھا ارائه داده نشده ، اما به گفته برخی از شھروندان علت این اقدام ، تعطیلی مغازه ھا دربیست و دوم تیر سال جاری است.

(آژانس خبری موکریان ١/8/88)

 

یک آبان ماه نیروھای امنیتی با مراجعه به محل کار شھروند کردی به نام بدیع حسین پناھی در شھر قروه اقدام به بازداشت و انتقال نامبرده به محل نامعلومی کردند.  از دلایل بازداشت و اتھامات وارده به این شھروند اطلاعی در دست نیست.      

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢/8/88)

 

نیمه شب جمعه مورخ ٢٤ مھرماه سال جاری، نیروھای امنیتی اقدام به بازداشت یک شھروند ٣٢ ساله بانه ای به نام کمال احمدیان و انتقال وی به نقطه ای نامعلوم کردند. گزارش شده است در زمان بازداشت این شھروند که بدون ارائه حکم بازداشت صورت گرفته است، نامبرده مورد ضرب و شتم نیروھای امنیتی قرار گرفته، این نیروھا ھمچنین اقدام به تفتیش منزل و ضبط لوازم شخصی آقای احمدیان کرده اند.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٦/8/88)

 

نیروھای امنیتی مورخ ٢٤ مھرماه روستای  "تنگی ور"  از توابع کامیارن را محاصره کرده و با ھجوم به منزل یکی از خانواده ھای شھدا ضمن بازرسی منزل و ایراد ضرب و شتم شدید، فرزند این خانواده به نام فارس گلمحمدی را بازداشت کرده و به مکان نامعلومی انتقال دادند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٧/8/88)

 

روز ٦ آبان ماه، تعداد زیادی از ماموران نیروھای انتظامی روستای " وله ژیر"  از توابع مریوان را محاصره کرده و سپس به منزل دو شھروند ساکن این روستا به نامھای باسط و سیوان ھجوم برده و ضمن بازرسی منازلشان، با ضرب و شتم آنھا را بازداشت کردند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٧/8/88)

 

یک شھروند سقزی به نام سعید راک از سوی نیروھای امنیتی در این شھر بازداشت و روانه زندان شد.

)آژانس خبری موکریان ١٠/8/88)

 

در شھر مھاباد یک مرد به نام "محمود چیره" توسط نیروھای امنیتی به اتھام ھمکاری با اپوزیسیون کرد دستگیر شدند، در این رابطه لازم به ذکر است آقای چیره پدر یکی از چریکھای جان باخته اپوزسیون کرد است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٢/8/88)

 

یک شھروند بوکانی به نام کاوه محمود مرادی که اخیرا از خارج از کشور بازگشته در ارومیه بازداشت و روانه زندان شد . نامبرده که در انگلیس اقامت دارد حدود دو ماه پیش و پس از بازگشت به ایران بازداشت و به جاسوسی متھم شده است. کاوه محمود مرادی پس از سپری کردن مدتی را در بازداشتگاه، به زندان مرکزی ارومیه منتقل گردیده است.

)آژانس خبری موکریان ١٩/8/88)

 

جمال زندی، شھروند کرد سقزی حدود ٢۵ روز است که از سوی نیروھای امنیتی بازداشت شده و به محل نامعلوم منتقل شده است.  در این مدت علی رغم پیگیرھای خانواده وی از سوی نھادھای ذیربط ھیچگونه پاسخگویی نسبت به درخواست تعیین وضعیت نامبرده به آنھا داده نشده است.

(مرکز خبرسانی سقز ٢٠/8/88)

 

یک شھروند سنندجی به نام حبیب ا... اسماعیلی چندی پیش در مھاباد بازداشت و روانه زندان شد. اسماعیلی که متھم به ھمکاری با یکی از احزاب مخالف نظام شده، بعد از مدتی از بازداشتگاه اداره اطلاعات به قرنطینه زندان مھاباد منتقل شده است.

(آژانس خبری موکریان ٢٦/8/88)

 

روز پنج شنبه مورخ ١٢ آذرماه، نیروھای امنیتی با مراجعه به یکی از روستاھای تابع شھر سنندج، مرکز

استان کردستان پس از محاصره روستا، اقدام به بازداشت سه شھروند ساکن این روستا به نامھای  "برزان

، موجود و حسن زمانی"  کردند.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٧/9/88)

 

یک شھروند کرد به نام شھرام رستمی ساکن کرمانشاه توسط نیروھای امنیتی بازداشت شده است.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢۴/9/88)

 

روز دوشنبه مورخه ٢3 آذرماه نیروھای امنیتی شھر سقز به منازل تعدادی از شھروندان کرد یورش برده و ضمن تفتیش منازل آنھا و ظبط وسائل شخصی ھمچون سی دی ، کتاب و کیس کامپیوتر، اقدام به بازداشت چندین شھروند کرد ساکن این شھر کرده اند.  جمال امینی خواننده محلی و استاد پیانو در خانه فرھنگی شھر سقز، علی امینی، سعدالله حمیدی، عباد شیخی و یک معلم به نام کامیل فتاحی اسامی تعدادی از شھروندان بازداشت شده شھر سقز است. متاسفانه خانواده بازداشت شده گان در طی روزھای گذشته بارھا به نھادھای قضایی و امنیتی مراجعه کرده اند اما ھیچگونه پاسخی از سوی مسئولین نسبت به علت و محل بازداشت این افراد به آنھا داده نشده و اعلام کرده اند که اصلا اطلاعی از بازداشت چنین افرادی ندارند و این سبب نگرانی خانواده بازداشت شده گان شده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢۵/9/88)

 

صدور، اجرای احکام

عباس جلیلیان، نویسنده و پژوھشگر کُرد اوایل برای گذراندن حکم ١٥ ماه حبس خود راھی زندان دیزل آباد کرمانشاه شد.

حکم ١٥ ماه حبس تعزیری برای عباس جلیلیان در فروردین ماه امسال از سوی دادگاه انقلاب کرمانشاه صادر شد.  این حکم ھفته گذشته در دادگاه تجدید نظر استان نیز مورد تایید قرار گرفت.

دادگاه بدوی این فعال ادبی و فرھنگی بدون حضور وکیل برگزار شد.  رأی دادگاه تجدیدنظر نیز مبنی بر تایید حکم بدوی در ھمان آغاز جلسه ی دادگاه به عباس جلیلیان و وکیل وی اعلام گشت.

(خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٥/9/88)

 

دادگاه طاھرفرامرزی مسئول اتحادیه لوازم یدکی ماشین آلات و احمد بحری سردبیر ماھنامه " مھاباد " که متھم به اقدام علیه امنیت ملی شده اند، به ھمراه ١٨ تن دیگر از بازاریان و اصناف مھاباد که بعد از شرکت در اعتصاب سراسری ٢٢ تیر ماه سال جاری کردستان به دادگاه انقلاب اسلامی مھاباد احضار شده بودند، روز یکشنبه 8/9/88 در شعبه 1 این دادگاه به ریاست قاضی خدادادی برگزار شد. متعاقب بازجوییھای مکرر که توسط قاضی پرونده انجام شد، تجدید این دادگاه در روز یکشنبه ٢٢ اذرماه ٨٨ در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی مھاباد به متھمین ابلاغ گردید .

(شبکه حقوق بشر کرد ٨/9/88)

 

شعبه دوم دادگاه انقلاب سنندج؛ آقایان افشین شیخ الاسلامی، یحیی قوامی، سامان بھاری، فواد حیدری و علی ظھیرنیا را به اتھام تبلیغ علیه نظام به پرداخت سه میلیون ریال جزای نقدی محکوم کرد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٩/9/88)

 

دومین جلسه ی دادگاھی محی الدین آزادی و شیرکو رحیمی، دو شھروند کُرد که قرار بود روز دوشنبه ١٦ آذر ماه در شعبه ی اول دادگاه نظامی استان کردستان در سنندج تشکیل شود به دلیل عدم حضور قاضی برگزار نشد.

)خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٢٠/9/88)

 

فرھاد حاج میرزایی، فعال سیاسی کرد ھفته ی گذشته در دادگاه انقلاب شھرستان سنندج محاکمه و به اتھام اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در گروھکھای معاند مارکسیستی، تجمع و تبانی علیه نظام، حمل اسلحه و آلات جنگی غیرمکشوفه) ؟) به ده سال و چھار ماه حبس تعزیری محکوم شد.

(کمیته گزارشگران حقوق بشر ٨/7/88)

 

شورش مام رحمانی، ٢٥ ساله، از اھالی یکی از روستاھای میاندوآب به اتھام ھمکاری با اپوزیسیون کرد از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب شھر مھاباد به تحمل ٥ سال حبس تعزیری محکوم شد. در پرونده ای مشابه یک شھروند دیگر کرد به نام علی احمدی، اھل مھاباد به اتھام ھمکاری با احزاب کرد در دادگاه انقلاب حکم محکومیت خود به تحمل ٥ سال حبس تعزیری را دریافت کرد.ھمچنین طی گزارشات دریافتی دو جوان به نامھای ھژار خانی و رامین کوھی از اھالی مھاباد به اتھام کلیشه ای، ھمکاری با احزاب کردی ھر یک به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم شدند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٨/7/88)

 

علی اله ویسی، شھروند کُرد در سنندج به ٦ ماه حبس تعزیری محکوم شد. این حکم از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی سنندج به اتھام "تبلیغ علیه نظام به نفع یک حزب" برای نامبرده صادر شده و قابل تجدیدنظر خواھی می باشد.

علی اله ویسی بھمن ماه سال گذشته از طرف نیروھای امنیتی در شھر سنندج بازداشت شد.  وی مدت ٢ ماه را در بازداشتگاه اداره اطلاعات این شھر گذراند و سپس با قید وثیقه آزاد گردید.  نامبرده ٥٠ روز از این مدت را تحت شرایط بسیار سخت در سلول انفرادی سپری کرده است.

)خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٨/8/88)

 

یکی از اھالی روستای یولوگردی از توابع شھرستان ماکو به نام ابراھیم احسن از طرف دادگاه انقلاب به زندان محکوم گردید.

ابراھیم احسن که بیش از یک سال است در زندان ارومیه بسر می برد از سوی دادگاه انقلاب خوی به اتھام ھمکاری با یکی از احزاب کرد مخالف به ٥ سال حبس محکوم شده است.

(آژانس خبری موکریان ١٠/9/88)

                                                       

فرھاد زراعتی و مسعود حبیبی، دو شھروند کردی که به اتھام ھمکاری با احزاب کردی به دوسال حبس محکوم شده بودند با نقض حکمشان در دیوان عالی کشور، روز شنبه ١٤ آذر ماه از زندان سقز آزاد شدند. آزادی این دو شھروند کرد که از تاریخ ١١ اردیبھشت ماه سالجاری به اتھام ھمکاری با احزاب کردی بازداشت و زندانی شده بودند در حالی صورت می گیرد که شعبه اول دادگاه انقلاب سقز آنھا را به دوسال حبس محکوم کرده و این حکم به تایید دادگاه تجدید نظر نیز رسیده بود. گفتنی است؛ دیوان عالی کشور، احکام دادگاه انقلاب سقز و دادگاه تجدید نظر را درباره ی فرھاد زراعتی و مسعود حبیبی نقض و رای به آزادی آنان داد.

)خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٢٠/9/88)

 

دادگاه تجدیدنظر استان کردستان، ٤ شھروند اھل سقز و کامیاران را به جرم اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام، به مجازات حبس محکوم کرد. اسامی و مجازات این افراد که متھم به ھمکاری با احزاب اپوزیسیون کردی اند، به این ترتیب است: یحیی مرادویسی اھل سقز ١ سال حبس تعزیری، اسدالله دنیایی اھل سقز ٦ ماه حبس تعزیری و ٦ ماه تعلیقی، ناصح حسن زاده اھل سقز ٢ سال حبس تعزیری، شاھپور زدودی اھل کامیاران ٢ سال حبس تعزیری در تبعید سقز.

)خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٢٦/9/88)

 

دانشگاه

احضار ، بازداشت و فشار بر دانشجویان

سیامن غیاثی دانشجوی رشته ریاضیات محض، اشکان مسیبیان دانشجوی مھندسی مکانیک، بابک غیاثی دانشجوی رشته زراعت و محمدحسین فرجی دانشجوی دانشکده دامپزشکی، چھار دانشجوی دانشگاه رازی کرمانشاه، روز شنبه ١٨ مھر ھنگام ورود به دانشگاه با ممانعت ماموران حراست دانشکده ھا مواجه شدند.

(خبرنامه امیر کبیر ٢٠/7/88)

 

سامان حسینی دانشجوی کرد حقوق دانشگاه تھران چند روزیست مفقود شده است و علی رغم پیگیریھای دوستان وی خبری از وضعیت نامبرده در دست نیست.

(آژانس خبری موکریان ٢٣/7/88)

 

حسین رحمانی کارمند بھزیستی کامیاران و دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی دانشگاه آزاد کرج، پس از سپری کردن دوران محکومیت خود و آزادی از زندان در یک روند غیر قانونی به مدت ٣ سال به شھر اسدآباد تبعید شد .

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢٠/7/88)

 

ماموران اداره اطلاعات کردستان با یورش به خانه حشمت مطاعی دانشجوی کارشناسی ارشد پلیمر دانشگاه رازی کرمانشاه در شھر دھگلان اقدام به بازداشت وی کردند.

(کرمانشاه پست ٢٥/7/88)

 

سیامن غیاثی دانشجوی دانشگاه رازی کرمانشاه و یکی از فعالان دانشجویی در دوران انتخابات دھم ریاست جمھوری و از ھواداران کاندیداھای اصلاح طلب پیش از ظھر چھارشنبه توسط اداره اطلاعات شھرستان کرمانشاه بازداشت شد.

(کرمانشاه پست ٧/8/88)

 

ھژیر کردنژاد فعال دانشجوی کرد دانشکده علوم اجتماعی تھران روز چھار شنبه ١١ آبان از سوی حراست دانشکده احضار می شود و به مدت چھار ساعت از سوی کارمندان حراست بازجویی می شود. سپس به وی اعلام می شود باید در جھت پاره یی توضیحات فردا به ستاد پیگیری وازرت اطلاعات مراجعه نماید.

نامبرده پس از مراجعه فوری بازداشت شده و به زندان اوین انتقال داده شده است.

(رنسانس ٢٠/8/88)

 

عامر گلی فعال دانشجویی کرد بعد از برگزاری تجمع اعتراضی به اجرای حکم اعدام احسان فتاحیان در سنندج، با یورش ماموران امنیتی به منزل پدری اش دستگیر شد.

(خبرگزاری ھرانا ٢٢/8/88)

 

به دنبال تجمع اعتراضی دانشجویان کرد که در تاریخ ٢٥/8/88 در مقابل  دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تھران برگزار شد ھفت نفر از دانشجویان در بیرون از دانشگاه توسط ماموران امنیتی بازداشت شدند.

اسامی دانشجویان بازداشت شده عبارت اند از: 1- احمد اسماعیلی دانشجوی حسابرسی دانشگاه امور اقتصادی 2- آمانج رحیمی دانشجوی مدیریت بیمه دانشگاه امور اقتصادی 3- عبدالله عارفی دانشجوی دانشگاه علامه 4- پخشان عزیزی دانشجوی مددکاری اجتماعی دانشگاه علمی کاربردی 5-  لیلا محمدی دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه الزھرا 6-  سروه ویسی دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه الزھرا 7- ھژار یوسفی دانشجوی مھندسی کشاورزی دانشگاه علمی کاربردی.

لازم به ذکر است بعد از بازداشت این دانشجویان سیزده نفر از نمایندگان مجلس با ارسال نامه ی به رئیس مجلس، وزیر علوم و معاونت امور مجلس ناجا خواستار مشخص نمودن محل بازداشت و آزادی ھرچه سریعتر این دانشجویان شدند.

(خبرنامه امیر کبیر ٢٧/8/88)

 

کامران آسا برادر شھید کیانوش آسا دانشجوی نخبه کرد کرمانشاھی به ھمراه بیژن رضایی ، روز ١٦ آذر در مقابل درب وردی دانشگاه علم و صنعت توسط نیروھای انتظامی بازداشت شد.

(خبرنامه امیر کبیر ١٦/9/88)

 

عصر روز ١٧ آذر دکتر فرزاد کلبعلی دانشجوی کرد دانشگاه تھران توسط نیروھای امنیتی ربوده شد. به گفته شاھدان عینی وی پس از خروج از درب شرقی دانشگاه تھران (خیابان قدس) توسط چند نفر لباس شخصی سوار بر پژوی مشکی ربوده شد.

(خبرنامه امیرکبیر ١٧/9/88)

 

امجد کردنژاد، ناصراحمدی و عباس کاکایی از دانشجویان دانشگاه تھران پس از دریافت حکمی از سوی دادگاه انقلاب به دادگاه مراجعه نموده و بازداشت شده اند از سوی دیگر ادریس مولودی اھل شھرستان بانه دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی نیز چند روز قبل در خانه شخصی بازداشت شده است.

)خبرنامه امیرکبیر ١٨/9/88)

 

سجاد و علی رضا مرادی دو دانشجوی نخبه کرد دانشگاه تھران ١٧ آذر ماه در مقابل خوابگاه دانشگاه تھران دستگیر شدند.

(خبرنامه گویا ٢١/9/88)

 

افشین کرمیان نسب دانشجوی کرد پیروی آیین یاری رشته علوم سیاسی دانشگاه آزاد تھران توسط نیروھای امنیتی در منزل پدری خویش در کرمانشاه بازداشت شد.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢٤/9/88)

 

سھراب کریمی ساکن شھر قروه استان کردستان با ارسال نامه ای به خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان خبر بازداشت خویش را رد و اعلام کرد" ماموران امنیتی و انتظامی اقدام به شکستن درب و پنجره منزل، توھین و بی حرمتی به اعضای خانواده و ضرب و شتم پدر سالخورده و برادرانم نمودند و مأموران پدر و یکی از برادرانم را در حالی که مضروب شده بودند ھمراه خود برده و بعد از ٢ ساعت آنھا را آزاد کردند."

)خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٢٨/9/88)

 

برخورد و صدور حکم دانشجویان

زھرا فرجی، دانشجوی رشته جغرافیا، اھل بوکان، پیش از ثبت نام در ترم جدید تحصیلی نامه ای از حراست دانشگاه مورد اشاره دریافت می کند که از نامبرده خواسته شده به جای مراجعه به قسمت آموزش به حراست دانشگاه مراجعه کند. پس از مراجعه خانم فرجی به حراست، مسئولان مربوطه به وی می گویند به دلیل ھواداری خانواده ایشان از احزاب سیاسی مخالف نظام و ھمچنین عضویت برادر وی در یکی از از حزبھای مورد اشاره، امکان ثبت نام در دانشگاه را نخواھد داشت.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٣/7/88)

 

کمیته ی انضباطی دانشگاه ارومیه برای برخی از دانشجویان احضار شده بعد از وقایع اعتراضی مربوط به انتخابات در این دانشگاه احکامی صادر کرد که طی این حکم : پویا غلامرضایی دو ترم تعلیق با احتساب سنوات و در پی آن اخراج شد.

(خبرنامه امیر کبیر ٧/9/88)

                                  

توقیف نشریات دانشجویی

نشریات دانشجویی  "پروچیستا"  و "کلبه"  به اتھام به کار بردن کلمه  "شھید" برای کیانوش آسا و ھمچنین درج خبر و چاپ عکس مراسم نامگذاری پارک شھید آسا، به این کمیته احضار شده اند. اما ھنوز جلسه ی کمیته ناظر برای بررسی پرونده این نشریات تشکیل نگردیده است. پیش تر نیز نشریه دانشجوئی "گلاوژ" در دانشگاه خواجه نصیر به علت تایید ھولوکاست توقیف شده بود.

)خبرنامه امیرکبیر ١٩/7/88)

 

روز دوشنبه مورخ ٢٥/8/88 نشریه ی دانشجویی ھه ژان دانشگاه کردستان، به دستور رییس کمیته ناظر بر نشریات دانشگاه به تعلیق درآمد.  نشریه ی ھه ژان در اوایل سال تحصیلی89- ٨٨ با پوشش اخبار مربوط به جریانات پس از انتخابات ٢٢ خرداد و روشنگری بیشتر در این زمینه اخبار را روزانه در دانشگاه برای مخاطبان خود پیگیری می کرد اما با تحت الشعاع قرار دادن اخبار مربوط به مسایل رخ داده در کردستان و پیگیری حکم اعدام زندانیان سیاسی بخصوص اعدام احسان فتاحیان فشار بر نشریه بیشتر شد.  از آنجا که این نشریه سعی در روشنگری این اعدام ھا و ھمچنین بعد خبررسانی این ماجرا در سطح دانشگاه کرده بود.ھمچون حکم اعدام احسان فتاحیان و پیگیری حکم اعدام شیرکو معارفی و رسانه ای کردن این حکم از طریق گفت و گوی تلفنی با وکیل شیرکو معارفی و انتشار خبر در روزنامه ی ھه ژان- در روز دوشنبه مورخ 25/8/88 پس از انتشار شماره ٦٨ ام به دستور رییس کمیته ناظر بر نشریات تعلیق شد.

پس از اتمام دوره ده روزه تعلیق نشریه ھه ژان در روز چھارشنبه ٤/9/88 ھنوز اجازه چاپ و انتشار به این نشریه داده نشده است.  این در حالی است که فشارھای وارده از بیرون دانشگاه بر نھادھای دانشگاھی و عدم استقلال این نھادھا در دانشگاه و بدون ھیچ حکم کتبی از انتشار نشریه ھنوز ھم جلوگیری می شود.

)کردانه ١٢/9/88)

                                      

نشریه دانشجویی  "گلاوژ"  دانشگاه خواجه نصیر روز یکشنبه ١٢ مھر ماه به اتھام نشر اکاذیب، ترویج قومیت گرایی و تایید تلویحی ھولوکاست توقیف شد.

(خبرنامه امیر کبیر ١٦/7/88)

 

اعتراضات دانشجویی

دانشجویان دانشگاه علم و صنعت در تجمع خود خواستار آزادی کامران آسا که روز ١٦ آذر و پس از حضور در دانشگاه علم و صنعت بازداشت شده است، شدند این تجمع سبز از مقابل دانشکده مھندسی شیمی (دانشکده محل تحصیل شھید کیانوش آسا) با خواندن سرود یار دبستانی آغاز شد. جمعیت شرکت کننده در این تجمع که بالغ بر ١٠٠٠ نفر بودند شعارھایی همچون "بردار کیانوش آزاد باید گردد"، "زندانی سیاسی آزاد باید گردد"،  "برنامه بیست و سی، حیله ی عمر و عاصی"،" بسیج دانشجویی ، لانه جاسوسیه" و ...سردادند. در پایان این مراسم دانشجویان سبز دانشگاه علم و صنعت اعلام کردند که در صورت عدم آزادی فوری کامران آسا اعتراضات خود را در ھفتۀ آینده نیز ادامه خواھند داد. این تجمع در مقابل سر در دانشگاه علم وصنعت با ذکر فاتحه برای شادی روح شھید کیانوش آسا در ساعت ١٣:١٥ پایان یافت.

)خبرنامه امیر کبیر ٢٥/9/88)

 

موضع گیری در خصوص رویدادھای حوزه دانشجویی

اتحادیه دمکراتیک دانشجویان کرد با انتشار بیانیه یی تحت عنوان " خرد گریزی ، بی تدبیری ، خشونت ورزی " بازداشت فعالین دانشجوی کرد در دانشگاه تھران را محکوم کرد. در بخشھایی از این بیانیه آمده است: دستگیری پنج فعال دانشجویی کرد، به نامھای لیدا محمدی، سروه ویسی، آمانج رحیمی، احمد اسماعیلی و پخشان عزیزی، سیاست جمھوری اسلامی را برای فشار بر فعالین مدنی و دانشجویی بی پرده و بی لکنت بیان می دارد.  روشن است ھنگامی که فضای گفتمان از بین رود و نظام نتواند پاسخگوی اعمال خود و مطالبات مردم باشد؛ جز توسل و سرکوب، بازداشت و خشونت روش دیگری را نمی توان برگزید.  امروز گفتمان غالب جمھوری اسلامی، گفتمان حذفی است.  زمانی که خشونت ورزی سایه بر فضا افکند و گفتمان حذفی باشد، قانون گریزی و لگد مال کردن آن توسط متولیان حکومت، امری اجتناب ناپذیر است. اتحادیه دموکراتیک دانشجویان کرد، با پیگیری مسائل پیش آمده به شدت نگران ادامه ی این فضای کرخت و رقت باری است که حاکمیت در بستن و منفعل کردن آن بسیار کوشیده است.  امروز جمھوری اسلامی در جلوه ای گام بر می دارد که بی تدبیری و خرد گریزی در روشی از اصول پایه ای آن است. این رویه نه تنھا گره ای از کار فرو بسته حاکمیت را نخواھد گشود؛ بلکه بر دامنه دار کردن و مصیبت آفرینی ھا ی آن بیشتر می افزاید.

(کردانه ٣٠/8/88)

 

خانواده کیانوش آسا در طی نامه ای به ریاست قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیته حقیقت یاب مجلس شورای اسلامی خواستار روشن شدن زوایای مبھم مرگ فرزند خود شدند ، خانواده آسا در این نامه مدعی شده است فرزند آنان به صورت زخمی بازداشت شده و در زمان بازداشت با شلیک یک گلوله به گردن جانباخته است. در بخشھایی از این نامه آمده است: طبق گفته ھای دوستان نزدیک، در آخرین لحظات حادثه، تنھا یک گلوله به پھلوی کیانوش اصابت می کند و زخمی می شود بعد از آن دیگر کسی از او اطلاعی ندارد و بر اساس گزارش پزشکی قانونی، جسد در تاریخ ٢٩ خرداد یعنی ٤ روز بعد از اصابت آن گلوله به مرکز پزشکی قانونی تھران تحویل می گردد اما وقتی که ما جسد را روز سوم تیر شناسایی کردیم دیدیم که علاوه بر آن گلوله، گلوله دیگری ھم به گردنش اصابت کرده و بدین سادگی با جنایتی ھولناک جان دانشجوی کُرد جوان از خطه کرمانشاه را از او و خانواده و جامعه گرفتند.

(خبرگزاری ھرانا ٥/9/88)                

 

زندانیان

بلاتکلیفی زندانیان

محی الدین آزادی، فعال مدنی اھل سقز، با قرار بازداشت شعبه اول دادگاه نظامی سنندج و به اتھام جاسوسی ٨ ماه است در بازداشت موقت به سر می برد، مصادق اتھام مذکور برای این شھروند سقزی، ارسال اخبار شھری مانند قتل ھای ناموسی، خودکشی، اخبار حقوق بشر و موارد مشابه برای سایت ھا، خبرگزاری ھا، انجمن ھا و احزاب عنوان شده است، دادگاه رسیدگی به اتھامات وی با وکالت امیر رئیسیان در ٦ آبان ماه در شھر سنندج برگزار شده اما کماکان صدور حکمی برای نامبرده صورت نگرفته است.

سعید راک، دیگر فعال سیاسی کرد است که از تاریخ ٢ مھرماه با قرار بازداشت شعبه اول دادگاه انقلاب شھر سقز به اتھام ارتباط با احزاب اپوزیسیون به صورت بلاتکلیف در زندان مرکزی سقز به سر می برد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٨/8/88)

 

سه شھروند پیرانشھری به نام ھای ابوبکر آشناور، توفیق گودرزی و آزاد شجاعی مطلق که حدود دو سال پیش بازداشت شده اند، کماکان در زندان ارومیه در بلاتکلیفی بسر برده منتظر رأی دادگاه می باشند.

گفته می شود ھنگامی که نیروی انتظامی برای یافتن کالای قاچاق به منزلی در پیرانشھر مراجعه کرده بود، حین از بین بردن کالا توسط نامبردگان یکی از مأموران جان خود را از دست داده است و ھم اکنون این سه شھروند پیرانشھری به اتھام قتل در زندان بسر می برند.

(آژانس خبری موکریان ١٥/9/88)

 

محاکمه و صدور حکم برای زندانیان

سلیم شیری شھروند کرد اھل روستای " خانه گی " از توابع شھر مھاباد که به اتھام اقدام علیه امنیت ملی بازداشت و در زندان مھاباد بسر می برد از سوی دادگاه انقلاب مھاباد به سه ماه و یک روز زندان و جریمه نقدی محکوم شد.

(روانیوز ١٧/8/88)

 

برای تنی از زندانیان سیاسی زندان سقز احکام حبس صادر و احکام تعدادی دیگر در دادگاھھای تجدید نظر استان تائید شده است، این موارد به صورت اجمالی در پی می آید؛

احکام قطعی شده در دادگاھھای تجدید نظر استان :

١ -محمد عزیزی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز به ٦ سال حبس تعزیری به اتھام ارتباط با احزاب کردی محکوم شده و در شعبه ٤ تجدید نظر این حکم تایید شده، حکم نامبرده از مھرماه ٨٨ به اجرا درآمده است.

٢- شیر کوه معارفی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز متھم به محاربه و به اعدام محکوم شده، شعبه ٤ تجدید نظر استان حکم را عیناً تایید و در مھر ٨٨ نیز دیوان عالی کشور حکم را تایید کرده است.

٣ -اھون مرادویسی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز به اتھام ارتباط با اپوزیسیون کرد به یک سال حبس تعزیری محکوم شده، شعبه ٤ تجدید نظر استان نیز حکم را عیناً تایید کرده است، از مھر ٨٨ این حکم به اجرا گذارده شده.

٤ -اسدالله دنیایی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز به ٦ ماه حبس تعزیری و ٦ ماه حبس تعلیقی در  محدوده زمانی دو سال محکوم شده که عیناً حکم در دادگاه تجدید نظر استان تائید و از مھر ٨٨ این حکم به اجرا گذارده شده است.

٥- امیر رسمتی از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز به اتھام ارتباط با احزاب کردی به تحمل ٢ سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم عینا توسط شعبه ٤ استان تایید و از مھر ٨٨ حکم اجرایی شده است، لازم به ذکر است نامبرده اکنون با قید وثیقه آزاد است.

٦ -بھروز شیرصاحب، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز به اتھام ارتباط با احزاب کردی به تحمل ٢ سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم عینا توسط شعبه ٤ استان تایید و از مھر ٨٨ حکم اجرایی شده است، لازم به ذکر است نامبرده اکنون با قید وثیقه آزاد است.

٧- شوانه رضایی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز به اتھام ارتباط با احزاب کردی به تحمل ٣ سال حبس تعزیری محکوم شده است که این حکم توسط شعبه ٤ استان تایید و از مھر ماه ٨٨ حکم به اجرا گذارده شده، لازم به ذکر است نامبرده اکنون با قید وثیقه آزاد است.

اسامی ذیل احکام بدوی صادر شده است که در حال حاضر در انتظار صدور رای دادگاھھای تجدید نظر استان ھستند.

١- ھیمن آذری، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز در تاریخ ٤ آبان ماه به تحمل یک سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی به اتھام ارتباط با احزاب کردی محکوم شده است.

٢- خالد عزیزی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز در تاریخ ٤ آبان ماه به تحمل یک سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی به اتھام ارتباط با احزاب کردی محکوم شده است.

٣- ھیمن فاطمی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز در تاریخ ٤ آبان ماه به تحمل دو سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی به اتھام ارتباط با احزاب کردی محکوم شده است.

٤ -داوود ریاحی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز در تاریخ ٤ آبان ماه به تحمل یک سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی به اتھام ارتباط با احزاب کردی محکوم شده است.

٥- محمد ھردنگی، از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب سقز در تاریخ ٤ آبان ماه به تحمل یک سال حبس تعلیقی به اتھام ارتباط با احزاب کردی محکوم شده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٧/8/88)

 

صبح روز پنجشنبه ٢١ آبان ماه دادگاه عدنان حسن پور، روزنامه نگار کرد زندانی به وکالت آقای صالح نیکبخت در شعبه ی اول دادگاه انقلاب سنندج و به قضاوت قاضی بابایی برگزار شد. وی در تاریخ ٥ بھمن ماه ١٣٨٥ دستگیر شد و در تاریخ ٢٢ خرداد در دادگاھی غیر علنی به اتھام " اقدام علیه امنیت ملی"، " جاسوسی" و "محاربه"  محاکمه و به اعدام محکوم شده بود که چندی پیش، پس از سه سال، از حکم اعدام تبرئه شد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢١/8/88)

 

محروم کردن زندانیان از حقوق اولیه و فشار بر آنھا

متین ارجان، فعال فرھنگی ، اھل شھر بایکان واقع در کردستان ترکیه برای دومین بار متوالی در شش ماه گذشته دچار حمله مغزی شد وی که از ناراحتی ھای گوارشی و کلیوی رنج می برد، شش ماه پیش برای اولین بار دچار سکته مغزی شد و متعاقب آن اعصاب نیمی از بدن وی ار کار افتاد. با وجود نیاز مبرم به درمان پزشکی و معالجات در خارج از زندان، مسئولان زندان از انتقال زندانی به بیمارستان طالقانی، مرکز درمانی طرف قرارداد زندان ممانعت به عمل می آورند.

)کمیته گزارشگران حقوق بشر ١/7/88)

 

شیرین علم ھویی (روناھی روکان) فعال سیاسی که به اتھام اقدام نظامی و عضویت در یکی از احزاب کرد از تاریخ ٨ خردادماه سال گذشته در زندان اوین به سر می برد، در حالیکه در آستانه برگزاری دادگاه قرار داشت، در اواسط ھفته گذشته بنا به دلایل نامعلومی از بند عمومی نسوان اوین به بند امنیتی ٢٠٩ منتقل شده است .این شھروند اھل شھرستان ماکو در حالیکه فاقد وکیل مدافع منتخب است به زودی به اتھام سنگین محاربه که می تواند حتی حکم اعدام را نیز در پی داشته باشد در دادگاه انقلاب شھر تھران محاکمه خواھد شد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٢/7/88)

 

شاکر باقی، فعال سیاسی کرد اھل شھر وان کشور ترکیه، که به دلیل مخالفت مسئولین برای تماس وی با خانواده خود که در خارج کشور توانسته بود، پس از چند سال انتظار امکان ملاقات با برادر خود را با عزیمت وی به ایران پیدا کرده بود علیرغم این مھم مسئولین زندان تنھا اجازه ملاقات ده دقیقه ای وی و از پشت شیشه را به این زندانی دادند و ھمینطور از وی خواستند که به زبان فارسی با برادر خود صحبت کند، این در حالی است که خود آقای باقی زبان فارسی را با دشواری صحبت می کند و برادر وی نیز اساساً ھیچگونه آشنایی با این زبان و امکان تکلم با آن را ندارد.  مسئولین زندان با این عنوان ملاقات وی را مختل نمودند. این زندانی نسبت به رویه مسئولین زندان که آن را توھین به خود و سلب حقوق انسانی اش می داند با ترک سالن ملاقات اعتراض نمود.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٨/7/88)

 

مسئولین زندان ارومیه با آزادی مشروط یک زندانی اھل پیرانشھر به نام عثمان مصطفی پور که ١٧ سال است در زندان بسر می برد ، به دلیل داشتن دو پرونده موافقت نکرده اند.

(آژانس خبری موکریان ١٢/8/88)

 

زندانیان زندان مھاباد اعلام کرده اند که غذای زندان غیر قابل خوردن است و گاھی اوقات در غذا سوسک و حشرا ت دیگر دیده می شود. زندانیان در تماس با شورای شھر مھاباد ازوضعیت نامناسب تغذیه در زندان انتقاد کرده و خواستار رسیدگی به وضعیت نامناسب غذای زندان شده اند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢٥/8/88)

 

"محمد صدیق کبودوند"، رئیس سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان، و سر پرست خانواده کبودوند پس از  انتقال به بند ٣، ٢٠٩ در زیرزمین بند ٣٥٠ در وضعیت نامناسب بھداشتی و تحت فشار روانی قرار دارد. آقای کبودوند، در طی نقل و انتقالات در بندھای زندان اوین از ١٧ آبان به بند 3، 209 تحت نظارت وزارت اطلاعات منتقل گردیده است.

(سازمان دفاع حقوق بشر کردستان ٦/9/88)

 

محمدصدیق کبودوند رئیس دربند سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان، درآستانه روز جھانی حقوق بشر، نامه ای به دبیر کل سازمان ملل متحد نوشته که گفته میشود در جریان ارسال آن به بیرون، توسط ماموران حفاظت اطلاعات زندان اوین، ضبط شده است. کبودوند درآن نامه خواستار ارائه راهکارھای جدید و کارسازتر با ضمانت اجرایی کافی، از سوی سازمان ملل متحد برای پیشگیری از نقض حقوق بشر در سطح جھان و بویژه خاورمیانه و ایران شده است. کبودوند ھمچنین از بانگی مون درخواست کرده تا برای رھایی و آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران تلاش کند.

(سازمان حقوق بشر کردستان ١٩/9/88)

 

اعتصاب زندانیان

یک زندانی بوکانی در زندان ارومیه به نام ابراھیم خورندی در اعتراض به مصادره سند از سوی دادگاه و عدم انتقال به زندان بوکان دست به اعتصاب غذا زده و به قرنطینه زندان منتقل گردیده است.  نامبرده پس از سپری کردن بیش از ١٠ سال از ایام محکومیت با گذاشتن سند وثیقه به مرخصی اعزام شده و پس از اتمام زمان مرخصی غیبت کرده و دوباره بازداشت شده، که به گفته نامبرده سند وثیقه فوق از سوی دادگاه مصادره شده است.

)آژانس خبری موکریان ٥/7/88)

 

شکنجه، بدرفتاری

پس از انتشار نامه سرگشاده ی زندانیان سنندج، ھمه روزه زندانیان بند پاک ١ و ٢ (که مختص به زندانیان عقیدتی است) از بندھایشان بیرون رانده می شوند و تا غروب بدون لباس مناسب و دمپایی در حیاط زندان و در سرما نگه داشته و پس از ساعتھا اذیت و آزار با توھین و تحقیر به بندھایشان بازگردانده می شوند. ھمچنین نگھبانان به دستور ریاست زندان موظف به تفتیش ھمه روزه ی وسایل و دفاتر شخصی زندانیان شده اند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٦/7/88)

 

منصور محمدی زندانی سیاسی کرد اھل سنندج، محبوس در زندان ارومیه که در تاریخ ١٥ مھرماه به ھمراه علی احمد سلیمان تبعه ی عراق و اھل شھر سلیمانیه توسط مسئولین زندان به اداره اطلاعات شھر ارومیه منتقل و به شدت مورد شکنجه قرار گرفته بودند، پس از تحمل ١٠ روز شکنجه که منجربه از دست دادن نیمی از شنوایی او شده است روز گذشته به زندان ارومیه منتقل شد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢٥/7/88)

 

عزیز عبدالھی به ھمراه ھمسرش مورخه ١٢ مھرماه سال جاری در شھر مھاباد به دلایل نامعلومی توسط نیروھای امنیتی بازداشت شدند. این در حالی است که آقای عبدالھی مبتلا به تومور مغزی است و نگھداری ایشان در سلول انفرادی خطرات جانی برای وی به ھمراه خواھد آورد.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٧/7/88)

 

علی محمودی، از اعضای انجمن ادبی شھر مریوان که بیش از دو ماه است که توسط نیروھای امنیتی بازداشت و زندانی شده است به علت شکنجه روحی و جسمی دچار خونریزی شدید کلیه شده و به بیمارستان منتقل شده است.

(روانیوز ٢١/۸/۸۸)  

 

تبعید زندانیان

دو زندانی عقیدتی به نامھای کاوه جوانمرد و جواد علیزاده بدون حکم قضایی و بر اساس یک رویه غیرقانونی به زندان مرکزی ھمدان تبعید شدند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٢/۷/۸۸)

 

فردین مرادی، زندانی سیاسی کرد که از سال ١٣٨٥ در زندان به سر می برد و جمعاً دارای سه سال حبس تعزیری و ٦٥٠ ھزارتومان جریمه مالی به اتھام ارتباط با احزاب اپوزیسیون است، در یک روند غیرقانونی به زندان خرم آباد تبعید شد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٢/۷/۸۸)

 

"بھمن توتونچی" روزنامه نگار و فعال سیاسی کرد در ادامه موج جدید فشار بر زندانیان سیاسی زندان سنندج در یک روال غیر قانونی و بدون حکم قضایی به زندان مراغه تبعید شد.

(روانیوز ١٤/۷/۸۸)

                   

آخرین وضعیت زندانیان محکوم به اعدام

شیرکو معارفی زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام که در زندان سقز بسر می برد تاکنون چند بار به خاطر ناراحتی معده درخواست اعزام به مراکز درمانی خارج از زندان و آندوسکوپی را نموده ولی مسولین زندان با درخواست وی موافقت نکرده اند.

(آژانس خبری موکریان ١٦/۸/۸۸)

 

در حالی که تنھا سه روز از اعدام احسان فتاحیان زندانی سیاسی کرد می گذرد، خبرھا حاکی از آن است که شیرکو معارفی به بند قرنطینه ی زندان سقز انتقال یافته تا حکم اعدام وی نیز اجرا شود.

(روزآنلاین ٢٤/۸/۸۸)

 

یک زندانی کرد محکوم به اعدام به نام مصطفی سلیمی ( ایلویی ) در وضعیت نامناسب روحی بسر می برد .نامبرده که اھل روستای ایلوی شھر سقز می باشد، اوایل سال ٨٢ در نھاوند لرستان دستگیر و از سوی دادگاه انقلاب سقز به اتھام محاربه به اعدام محکوم شد. وی که ھم اکنون در زندان سقز بسر می برد مدتی از دوران حبس خود را در زندان رجایی شھر کرج سپری نموده است.

(آژانس خبری موکریان ٢٨/۸/۸۸)

 

خلیل بھرامیان یکی از وکلای شیرکو معارفی در مصاحبه با رادیو فردا روند صدور حکم اعدام برای موکلش را اینچنین تشریح می کند : آقای شیرکو معارفی به اتھام محاربه دستگیر شدند. بنده به عنوان وکیل تسخیری آقای معارفی در جلسات دادگاه ایشان حضور یافتم. در نھایت امر در دادگاه بدوی برای ایشان حکم اعدام صادر شد با استناد به یکی از شقوق چھارگانه حد محاربه.  متعاقبا بنده و آقای شیخی به اتفاق ھم به عنوان وکیل تعینی ایشان در پرونده با ھم کار کردیم. درخواست تجدید نظر کردیم.  دادگاه تجدید نظر استدلالات و استنباطات ما را قبول نکردند و متاسفانه این حکم مجددا تایید شد.  به کمیسیون عفو و بخشودگی درخواست دادیم، ھم من و ھم ھمکارم آقای شیخی به اتفاق ھم و ھم خود آقای معارفی شخصا درخواست عفو را مطرح کردیم که متاسفانه این درخواست ما ھم در آنجا مورد پذیرش واقع نشد.

آخرین اقدامی که در دست کار داریم درخواست اعاده دادرسی مستند به بند شش ماده ٢٧٢ قانون مجازات اسلامی است. با این استنباط و استدلال که مجازات صادره متناسب با جرم ارتکابی نیست. یعنی اعتقاد داریم که عمل ارتکابی در قالب محاربه نیست. و مجازات صادره متناسب با عمل ارتکابی توسط موکل من نیست.  پذیرش اعاده دادرسی – اگر خدا بخواھد – اجرای حکم را به تعویق خواھد انداخت.

آقای بھرامیان در ادامه توضیحات خویش ادامه می دھد : قطعا باید حد الھی آن جور که ھست اجرا و اثبات شود. عقیده بنده و جناب آقای شیخی – وکیل ھمکار من در پرونده – این است که عملی که موکل بنده مرتکب شده اند یا اتھام محاربه به وی منتسب شده است در حد محاربه نیست. حتی اگر ایشان محارب باشند راه اثبات محارب در مسیر دادرسی رعایت نشده است. اظھارات کدام شاھد در دادگاه استماع شده است؟ کما اینکه ما بالغ بر ٢۵ شاھد به دادگاه معرفی کرده ایم که دادگاه استماع کند که ایشان محارب نیست. متاسفانه این روال رعایت نشده است و عقیده ما بر این است که ایشان محارب نیست.

(رادیو فردا ٢٦/۸/۸۸)

 

علی حیدریان تھدید به اعدام شد بنابر آخرین گزارش دریافتی از زندان اوین: علی حیدریان زندانی سیاسی کرد سه روز قبل ازبند عمومی زندان خارج و به مکان نامعلومی انتقال داده شد . این امر نگرانی ھم بندیھای ایشان را موجب گردید که حیدریان را برای اجرای حکم منتقل کرده اند.نیروھای امنیتی ،حیدریان را مجبور به ھمکاری و اعتراف در برابر دوربین کرده بودند، که با مقاومت علی ، منجر به تھدید اجرای حکم از سوی نیروھای اطلاعات شد ،آنھا متذکر شدند، که در صورت عدم ھمکاری نامبرده را ھمانند احسان فتاحیان اعدام خواھند کرد. بنابر گزارش رسیده علی حیدریان آماده ھیچ گونه ھمکاری با آنھا نبوده است.

(روژھلات ٣٠/۸/۸۸)

 

یکی از نزدیکان زینب جلالیان زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام در گفتگو با روز ، خطر اجرای حکم اعدام این دختر کرد مطرح می کند.  وی در تشریح وضعیت زینب اعلام می کند : باور کردن این مساله شاید سخت باشد، اما زینب در ده سالگی به حزب پ.ک.ک نزدیک شد و با آنھا شروع به ھمکاری کرد . او که در یکی از شھرستانھای آذربایجان شرقی زاده شده بود، به دلیل ممانعت خانواده اش از تحصیل، که وی عاشق آن بود، از خانه فرار کرد و ھمان زمان یعنی در ده سالگی جذب این گروه سیاسی کردستان شد که در آن زمان براحتی و بدون ھیچ مشکل جدی از سوی حکومت ایران، در این استان مرزی فعالیت سیاسی می کردند و جوانان زیادی مثل زینب از کودکی و نوجوانی جذب آن شدند.

به گفته این فرد که از نزدیکان زینب جلالیان است وی سال گذشته از مرز عراق وارد ایران شد، اما پس از مدتی در شھر کرمانشاه و به گفته ای پس از دستگیری یک خانواده کرد که یک عضو پژاک را پناه داده بودند، دستگیر و با ھمان اتھام آنھا یعنی عضویت در پژاک راھی زندان شد.

(روز ٤/۹/۸۸)

 

حکم اعدام زینب جلالیان متھم به "محاربه" و "ھمکاری با گروه کرد پژاک" ، پس از صدور در دادگاه انقلاب و تجدید نظر کرمانشاه در دیوان عالی کشور نیز تایید شد در حالی که نامبرده به گفته ی یکی از نزدیکانش این اتھامات را نپذیرفته است .

(شھرزادنیوز ٥/9/88)

 

صدور و اجرای اعدام      

احسان فتاحیان، فعال سیاسی کرد در روز چھارشنبه مورخه 20/8/88 (11 نوامبر) در زندان مرکزی سنندج اعدام گردید.

(خبرگزاری ھرانا ٢٠/8/88)

 

در طی ماهھای گذشته نزدیک به ١٥ مورد اجرای حکم اعدام در این زندان صورت پذیرفته است ولی به دلیل شرایط سخت امنیتی حاکم بر این زندان تا به امروز اسامی این افراد از سوی نھادھای دولتی و حتی نھادھای مدافع حقوق بشری اعلام نشده است.  با پیگیری واحد زندانیان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران اسامی چھار نفر از کسانی که از ابتدای امسال تا به امروز اعدام شده اند ولی ھیچگونه اطلاع رسانی در مورد آنھا نشده است به شرح زیر است:

١. جلال بھرامی متھم به سرقت مسلحانه منجر به قتل در سال ٨٦ دستگیر شده است و حکم وی در اوایل امسال در زندان دیزل آباد اجرا شده است.

٢. الھیار ملکی متھم به قتل عمد، چندین سال را در زندان به سر میبرد و طی چندین ماه گذشته حکم اعدام وی در زندان اجرا شده است.

٣. علیرضا محمد پور متھم به قتل عمد، چندین سال را در زندان به سر میبرد و طی ماهھای گذشته حکم وی در زندان اجرا شده است.

٤. اکبر شریفی متھم به قتل عمد، چندین سال را در زندان به سر میبرد و طی ماهھای گذشته حکم اعدام وی اجرا شده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢٩/9/88)

 

محمد امین آگوشی، زندانی سیاسی ساکن پیرانشھر به اتھام محاربه ١٢ آذر ماه از سوی دادگاه انقلاب شھر ارومیه به اعدام محکوم شده است.  نامبرده پیشتر دو سال پیش به ھمراه احمد پولاد خانی و ایرج محمدی بازداشت شده بود و سالجاری نیز به اتھام ھمکاری با یک حزب سیاسی در کردستان ایران بازداشت گردید .

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٤/9/88)

                                                               

روزنامه نگاران

احضار ، بازداشت و برخورد با روزنامه نگاران        

حسنعلی مھدوی چشمه گچی ، مدیر مسئول روزنامه غرب و دبیر کل حزب توسعه کرمانشاه ظھر امروز (دوشنبه) با حکم قاضی نجار بازداشت و به زندان دیزل آباد منتقل شد . بنابراین گزارش نشر اکاذیب و تشویش اذھان عمومی از طریق وبلاگ ساحت نیوز مھمترین اتھامات این فعال مطبوعاتی – سیاسی عنوان شده است . برخی گزارش ھا از انتقال وی به مکانی نامعلوم خارج از زندان خبر می دھد .

محمد کرمی راد نماینده اقتدارگرای کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی ، سرپرستی بانک ملی شعبه کرمانشاه ، سازمان تبلیغات اسلامی و شرکت مخابرات استان عمده ترین شاکیان دبیرکل حزب توسعه را تشکیل می دھند .

(کرمانشاه پست ٢٦/8/88)

 

الھیار ملکشاھی رییس کل دادگستری استان کرمانشاه چھارشنبه در جلسه ستاد مبارزه با جرایم خاص وبلاگستان استان را تھدید کرد و گفت : ” شایعه پراکنی ھای بی اساس و ھتک حرمت اشخاص حقیقی و حقوقی در سایتھا باید تحت کنترل قرار گیرد و ضوابطی تعریف شود که بداخلاقی ھای فرھنگی و اجتماعی تا حد امکان کم شود. ” وی ھمچنین غیر مستقیم وبلاگ ھای استان را تھدید به ترک وبلاگ نویسی کرد و افزود : ” این موضوع مسجل است که مجرمین نیز اھل حساب و کتاب و بررسی ھزینه و منفعت خود ھستند و ببینند که در یک محدوده جغرافیایی عملکرد محرمانه آنھا مستلزم ھزینه برای آنھاست مطمئناً آن محدوده را به نفع ھزینه ھای خود ترک می کنند، پس ضرورت دارد که در این رابطه اقدامات مؤثری از سوی دستگاھھا صورت گیرد. ”

(کرمانشاه پست ١٢/9/88)

 

شورش گلکار، روزنامه نگار و فعال مدنی کرد از سوی دادگاه انقلاب سنندج احضار شد.  نامبرده قبلا نیز از سوی ھمین دادگاه به اتھام اقدام علیه امنیت ملی به زندان محکوم شده بود.

(کردانه ٣٠/9/88)                 

  

  
بخش ۲ فصلنامه پاییز:
 محاکمه و صدور حکم برای روزنامه نگاران

مسعود کردپور که قبل از این حکم نیز به تبعید و زندان محکوم شده بود برای بار سوم به اتھام انتقاد از سیاستھای دولت در قبال مناطق کردنشین در طی سالھای اخیر و به استناد حکم دادگاه انقلاب که وی را به یک سال زندان محکوم کرده بود برای بار سوم توسط شعبه سوم دادگا ه تجدید نظر رسیدگی به تخلفات اداری به باز خرید خدمت (انفصال) محکوم شد. وی که حدود ٢٢ سال سابقه تدریس در دبیرستان را دارد این حکم را ناعادلانه خواند و ان را مغایر قانون اساسی وسخنان مسئولین کشور که بارھا اعلام کرده اند که در کشور ازادی وجود دارد و کسی به جرم انتقاد مجازات نخواھد شد دانست،

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٠/8/88)

 

صالح نیک بخت وکیل مدافع ھیوا بوتیمار اعلام کرد که دادگاه تجدید نظر ھیوا بوتیمار را به ٨ سال حبس تعزیری محکوم کرد.  پیشتر دادگاه بدوی ھیوا بوتیمار را به اتھام فعالیت تبلیغی علیه نظام به یکسال حبس و خرید و فروش مھمات جنگی به ١٠ سال حبس جمعا ١١ سال حبس تعزیری محکوم کرده بود.با اعتراض صالح نیکبخت دادگاه تجدید نظر با توجه به دفاعیات انجام گرفته توسط وکیل مدافع ھیوا بوتیمار را از اتھام تبلیغ علیه نظام تبرئه و با توجه به عدم سوی پیشینه و وضعیت خاص متھم حکم وی را به ٨ سال حبس تعزیری کاھش داد.

(سازمان حقوق بشر کردستان ٢٩/7/88)

 

جلسه رسیدگی به اتھامات صدیق مینایی ھمکار ھفته نامه توقیف شده ئاسو روز گذشته در شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج برگزارشد. اتھام ھای نسبت داده شده به صدیق مینایی عدم قیام در برابر سرود ملی ، تبلیغ علیه نظام و توھین به مسئولان بوده که مینایی این اتھامات را رد نموده است. جلسه دادگاه صدیق مینایی بدون حضور وکیل و ارسال احضاریه برای وی و در پی مراجعه نامبرده به دادگاه برای پیگیری وضعیت پرونده اش برگزار گردید.

(آژانس خبری موکریان ٢٦/9/88)

                                                  

کارگران

احضار ، بازداشت و برخورد با فعالین کارگری

وفا قادری یکی از دستگیر شدگان و از فعالین سرشناس جنبش کارگری، به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته است و بر اساس شدت جراحات وارده نیاز شدید به معالجه دارد، اما نیروھای اطلاعاتی ھمچنان وی را به ھمراه دیگر دستگیر شدگان در بازداشت نگه داشته اند.

لازم به ذکر است که دستگیر شدگان در بازداشتگاه دادگاھی شده و برای عده ائی از آنھا وثیقه صد میلیون تومانی تعیین کرده اند، در جریان توھین و بی احترامی نیروھای اطلاعاتی به دستگیر شدگان، وفا قادری به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته است و وضعیت جسمانی وی بر اثر ضرب و شتم شدید، وخیم گزارش شده است.

(کمیته ی ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری ١٤/9/88)

 

روز چھارشنبه ١٨ آذر ماه ساعت ٤:٣٠ نه نفر از باز داشت شدگان گلگشت روز جمعه سنندج با قرار کفالت آزاد شدند اما سه نفر از آنھا به نام ھای وفا قادری، صدیق سبحانی و جمال از فعالین کارگری ھمچنان در بازداشت به سر می برند.  وفا قادری از فعالین سرشناس جنبش کارگری، بعد از دستگیری توسط نیروھای اطلاعاتی به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و وضعیت جسمانی او وخیم است. لازم به ذکر است که وفا قادری از بیماری دیسک کمر و ناراحتی پوستی نیز رنج می برد و از ناحیه چشم ھم احساس ناراحتی میکند.

ھمچنین فواد شبکی فرد در جریان پی گیری پرونده دستگیر شد گان در دادگاه سنندج، امروز توسط مامورین باز داشت و از سرنوشت وی تا کنون خبری در دست نیست .

(کمیته ی ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری ١٨/9/88)

 

صمد احمد پور، فعال کارگری و عضوکمیته ھماھنگی روز دو شنبه مورخ ٢۴/9/88 به اداره اطلاعات اشنویه فراخوانده شد و پس از یک ساعت بازجویی او را آزاد کردند.

(کمیته ی ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری24 /9/88)  

محاکمه و صدور حکم       

روز پنج شنبه ٩ مھر ھادی تنومند - حسن رسول نژاد و احمد اسکی بغدادی از اعضای  "کمتیه ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری" در دادگاه انقلاب سنندج، محاکمه شدند. نامبردگان که در تاریخ 28/1/88 ھمراه با دیگر دوستان خود در منزل غالب حسینی در سنندج دستگیر و بازداشت شدند، بعد از مراجعه به شھر خود در بوکان به اداراه اطلاعات احضار و مورد باز جوئی قرار گرفتند. نھایتا نامبردگان در تاریخ 3/4/88  از شھر بوکان به اداره اطلاعات سنندج انتقال داده شدند و ٨ روز در اداره اطلاعات سنندج مورد بازجوئی قرار گرفته و بعد از بازجوئی به قرنطینه زندان مرکزی سنندج انتقال داده شدند. ھادی تنومند – حسن رسول نژاد و احمد اسکی تعدادی از فعالین کارگری بعد از ١۶ روز با قرار وثیقه از زندان مرکزی سنندج آزاد شدند.  در این دادگاه متمھان از اتھامات وارده مبرا شدند.

)خبرنامه آزادی برابری ١٣/7/88)

 

روز پنج شنبه ١٩ آذر ماه ٨٨ ، وفا قادری و صدیق سبحانی به دادگاه انتقال داده شدند و برا ی ھر کدام قرار وثیقه ١٠٠ میلییونی صادر شده است.جمال گویلی (خانی ) که در جریان گلگشت در روز جمعه بازداشت شده بود ، با قرار کفالت آزاد و ھمچنین "فواد شبکی فرد" که در جریان پی گیری پرونده دستگیر شده گان در دادگاه سنندج در روز ١٨ اذر ماه دستگیر شده بود ، امروز آزاد شد.

)کمیته ی ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری ١٩/9/88)

 

شرکت کیمیای غرب گستر، وابسته به شرکت سرمایه گذاری اسید سیتریک کرمانشاه، مدتھاست ١١٠ نفر از کارگران خود را اخراج کرده است . این شرکت در اوایل سال جاری به شرکت شستا (شرکت سرمایه گذاری سازمان تامین اجتماعی ) واگذار گردید.  این معامله در حالی انجام گرفته که از مھر سال گذشته تاکنون حقوق کارگران پرداخت نشده و شرکت شستا در اولین اقدام خود، تعداد ١١٠ نفر از کارگران را اخراج کرد.  این کارگران در سال ھای ٨٢ و ٨٣ به صورت قرار دادی یک ساله به کار گرفته شده بودند.

(ساحت نیوز ٢٢/8/88)

 

فضای سبز اشنویه دارای ١٦ نفر کارگر می باشد که ٤ نفر آنان قراردادی و ١٢ نفردیگر روز مزدھستند. ھر ساله این ١٢ نفرکه متاھل می باشند، از اول فروردین ماه تا آخر آبان ماه به استخدام شھرداری در آمده و بعد از اواخر آبانماه، بدون ھیچ گونه مزایا و حق بیمه ای از کار اخراج می شوند.لازم به ذکر است که این کارگران تنھا بر این اساس ، که بتوانند در دوره ای دیگر به سر کار باز گردند ازھر گونه شکایت یا اعتراضی خود داری میکنند.

(کمیته ی ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری ٢٦/9/88)

 

اعتصاب کارگران                                                          

٢٥٠ کارگر شاغل در کارخانه پارچه بافی کرپ ناز در اعتراض به عدم پرداخت ٤ ماه حقوق معوقه خود دست از کار کشیدند. در طی روزھای اعتصاب از طرف فرمانداری ھرسین و اداره کار این شھرستان و نیز از طرف استانداری نمایندگانی جھت بررسی وضعیت به کارخانه رفته اند و در پایان کارگران از بیم اخراج به بھانه ورشکستگی کارخانه و با قبول دریافت حقوق یک ماه خود در دو نوبت، بر سر کارھای خود بازگشتند.

این کارگران توافق کردند که ابتدا ٢٠٠ ھزار تومان به عنوان علی الحساب و سپس در نوبت دیگری در اوایل مھر ماه مابقی حقوق ماھانه خود را که تنھا ٢٧٥ ھزار تومان است، دریافت کنند. ضمن آن که به کارفرمای خود اولتیماتوم دادند که درصورتی که تا پایان مھر ماه تمامی حقوق معوقه خود را دریافت نکنند، دوباره دست از کار خواھند کشید.

)اتحادیه آزاد کارگران ایران ٨/7/88)

 

ده ھا نفر از کارگران معترض خباز سقز در اعتراض به عدم افزایش دستمزدھایشان در سال ٨٨ از طرف اتحادیه کارفرمایان، امروز در مقابل اداره کار دست به تجمع زدند و تھدید کردند که در صورت عدم رسیدگی به مطالباتشان تولید نان را کاھش خواھند داد.

(کارگران ایران ٢٢/7/88)

 

٥ روز است که ١١ کارگر کارخانه ماسه شویی " سونته " از توابع سقز به علت عدم تحقق مطالبتشان از صاحب کار دست از کار کشیده و اعتصاب کرده اند.

(مرکز خبررسانی سقز ١٥/8/88)

 

بدنبال اعتصاب سه ساعته کارگران نانوائی ھای سنندج در روز چھارم آبانماه و اولتیماتوم این کارگران مبنی بر اینکه در صورت عدم تحقق خواستھایشان اعتصاب خود را به یک روز افزایش خواھند داد، ١١ آبانماه آنان نه تنھا موفق به جلوگیری از کاھش تعداد چانه ھای خمیر برای جلوگیری از افت دستمزدھایشان شدند بلکه با مبارزه ای پیگیرانه موفق به افزایش دستمزدھای خود نیز شدند.

)ایران تلگراف ١٦/8/88)

 

عدم پرداخت حقوق و تحت فشار قرار گرفتن از سوی کارفرما

٥٩ نفر از کارگران تراکتور سازی سنندج، با امضای طوماری، به بذل و بخششھا به مدیران و روسای شرکت اعتراض کردند.

در بخشھای از این طومار آمده است : با توجه به اینکه یک آیتم از حقوق و مزایای مدیران و رئیسان شرکت بنام "حق جذب" در آخرین روزھای کاری مدیر عامل قبلی به نسبت پست سازمانی از حدود صد در صد تا پانصد درصد به یکباره اضافه شده، لذا ما کلیه امضا کنندگان با توجه به وضعیت کاری شرکت و کمبود در آمد و منابع نقدینگی به این موضوع اعتراض داشته و عاجزانه خواستار بررسی و رسیدگی به آن از طرف جنابعالی می باشیم.

(اتحادیه آزاد کارگران ایران ٢٦/7/88)

 

کارگران خباز سنندج در راستای افزایش دستمزد خود و جمع آوری طوماری که به امضا بیش از ۴٠٠ نانوانی در شھر سنندج رسیده خواستار افزایش دستمزد خود شده اند.

(کمیته ی ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری ٣٠/7/88)

 

روز دوشنبه ١١ آبانماه به دنبال اخراج کارگران پروژه ی ساخت کمربندی سقز- بوکان از سوی کارفرمای شرکت " ورسک بتون " ، کارگران این شرکت ابتدا در محوطه این شرکت تجمعی اعتراضی را برگزار کردند و سپس در مقابل ساختمان فرمانداری سقز و اداره کار و امور اجتماعی تجمع اعتراضی خویش را ادامه دادند.

)مرکز خبررسانی سقز ١١/8/88)

                                           

جان باختن کارگران در محیط کار

کاوه محمدی کارگر ساختمانی در محله شھرک مبارک آباد سنندج دیروز پانزدھم مھر ماه ٨٨ بر اثر سقوط از طبقه ششم ساختمان در حال احداث جان باخت.  این حاثه جانگداز زمانی روی داد که کاوه از طبقه ششم ساختمان در حال کشیدن تیرچه بوسیله طناب بود که بر اثر پاره شدن طناب و بھم خوردن تعادلش از طبقه ششم سقوط کرد و در دم جان باخت.

)اتحادیه آزاد کارگران ایران ١٦/7/88)

 

بھنام محمد پناه، کارگری ١٨ ساله ی سقزی که به دلیل نبود فرصتھای شغلی در مناطق کردنشین در یک کارخانه ماسه شویی در تھران کار می کرد ، در یک حادثه دلخراش در میان دستگاھای ماسه شویی گرفتار می شود و پاھایش را به دلیل شدت جراحات از دست می دھد.  نامبرده پس از چند روز جدال با مرگ به علت شدت جراحات در بیمارستان فوت می کند.

جنازه این جوان ١٨ ساله در میان اندوه و ماتم خانواده اش در روستای " حاجی ممان " به خاک سپرده شد.

(مرکز خبررسانی سقز ١٠/9/88)

 

روز جمعه ١٣ آذر ماه، گلگشتی در حمایت از کارگران زندانی توسط فعالین کارگری و اعضا کمیته ھماھنگی در سنندج برگزار شد که از ساعت ١٠ صبح شروع شد و تا ١٢ ظھر ادامه داشت.

این مراسم ابتدا با ١ دقیقه سکوت شروع شد و بعد در رابطه با ضرورت گلگشت صحبت شد. بعد از آن یکی دیگر از شرکت کنندگان در مورد حمایت از کارگران زندانی و سندیکای نیشکر ھفت تپه نوشته ایی را ارائه کرد و در پایان ھم بیانیه سراسری کمیته ھماھنگی قرائت شد. در حین برگشت در آبادی نایسر از توابع سنندج، یک اتوبوس از شرکت کنندگان که حامل ١٤ نفر از شرکت کنندگان بود، توسط نیروھای امنیتی متوقف سرنشینان آن را دستگیر و بازداشت کردند. وفا قادری – دیاکو قادری (فرزند ١٠ ساله وفا قادری) _ صدیق سبحانی و ھمسرش- یدالله حمدی - کیومرث قادری - حبیب الله کله کانی - عر فان نادری – کاوه بھرامی - جمال خانی - واحد خانی - فایق سبحانی - کیو مرث سبحانی . ظھیر رضوی دستگیر و بازداشت شدند.  در ساعت ٤ بعد از ظھر دیاکو قادری فرزند وفا قادری که ١٠ سال سن دارد آزاد شد و ھمزمان ھمسر صدیق سبحانی نیز با ضمانت آزاد شد. یکی دیگر از دستگیر شدگان خانمی اھل ابادی اطراف سنندج بود که متاسفانه به دلیل بیماری آسم در آنجا دچار مشکل شده بود اما ھمچنان وی در باز داشت به سر میبرد.

روز شنبه ١٤ اذر ماه ١٥ نفر از بستگان دستگیر شدگان در مقابل دادگستری سنندج دست به تجمع زدند و خواستار آزادی آنان شدند.

(کمیته ی ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری ١٤/9/88)

 

حقوق زنان

حقوق زن از یک سو به سبب وجود قوانین تبعض آمیز و ذھنیت مرد سالار حاکم بر سیستم حاکمیت موجود تضیع می شود و از سوی دیگر به سبب وجود سنتھای کھن و دینی حاکم بر جامعه ایران و به خصوص کردستان از سوی جامعه و خانواده پایمال می شود.  بر این اساس در جھت روشنگری تخصصی ابعاد گسترده تضعیف حقوق زنان، موارد نقض حقوق زنان در دو بخش " احضار ، بازداشت و برخوردھای امنیتی با " زنان" و  "موارد نقض حقوق زنان از سوی جامعه " ارائه می شود.

                                        

احضار ، بازداشت و برخوردھای امنیتی با ر زنان

ساعت ٦ عصر چارشنبه مورخ ٨ مھرماه نیروھای اداره اطلاعات شھرستان مھاباد با مراجعه به منزل شخصی غفور محمدی از فعالان مدنی کرد اقدام به بازداشت ھمسر بیمار ایشان خانم کژال شیخ محمدی کردند .این بازداشت در حالی صورت گرفت که خانم محمدی به تازگی تحت عمل جراحی بوده و دوره درمانی خود را طی می کرد.نیروھای امنیتی در حالیکه خانم محمدی اقامت دائم کشور سوئد را اخذ نموده و به ھمراه فرزند خود عازم این کشور بود، بدون ارائه دلیلی مشخص و با ضبط اموال شخصی ھمچون پاسپورت، مدارک شناسایی و غیره این شھروند را به نقطه نامعلومی منتقل کردند. بستگان خانم محمدی موفق شدند داروھای وی را با ساعتھا انتظار در مقابل ستاد خبری به نھاد بازداشت کننده تحویل دھند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٩/7/88)

 

لیلا خرازیان به ھمراه ھمسرش مورخ ١٢ مھرماه سال جاری در شھر مھاباد به دلایل نامعلومی توسط نیروھای امنیتی بازداشت شدند. خانم خرازی به دلیل وضع حمل اخیر خود موقتا به شرط اینکه ھر روز برای بازجویی به ستاد خبری مراجعه کند آزاد شده است. ھمچنین "نسرین روراست"  دیگر شھروند کرد ساکن مھاباد بصورت تلفنی به اداره اطلاعات این شھر احضار شده است که با توجه به احضار تلفنی، وی از مراجعه به ستاد خبری خودداری کرده و در ھمین رابطه توسط تماس گیرندگان تھدید شده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٧/7/88)

 

روز شنبه ١٧ ی اکتبر ساعت یک تعدادی از نیروھای ادارهی اطلاعات شھر مھاباد به قصد دستگیری خانم شھلا رشیدی، ھمسر فعال حقوق بشر کرد " شیرکو جھانی اصل " به منزل جدید وی واقع در منطقه ی فرھنگیان این شھر حمله کردند. نیروھای اداره ی اطلاعات با شکستن درب منزل به خانه وارد شده و پس از آنکه متوجه عدم وجود شھلا رشیدی شدند، اقدام به آزار مادر پیر جھانی به نام حمیرا نورانی و فرزند ده ساله ی وی به نام ماردین کردند.

یک فعال زن به نام شیرین احمدی ساکن منطقه ی دانشگاه آزاد مھاباد به اتھام ھمکاری با پژاک دستگیر و تا کنون تحت شکنجه میباشد. ھمچنین تعدادی نیز از طریق تلفن به اطلاعات احضار شده اند که از جمله میتوان به خانم نسرین روراست از فعالین مدنی زن مھابادی اشاره کرد.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٣٠/7/88)

 

روز یکشنبه مورخ ٣ آبان ماه، نیروھای اداره اطلاعات شھر مھاباد به منزل یکی از زندانیان سیاسی کرد به نام جھانگیر بادوزاده که سالھاست در زندان ارومیه به سر می برد مراجعه کرده و کتاب و سی دی ھای موجود در منزل را ضبط کردند.  این نیروھا ھمچنین قصد بازداشت توران بادوزاده ھمسر این زندانی را داشتند که نامبرده با اطلاع از این موضوع به ھمراه پسر نوجوان خود به کوھستان گریخته است. ھمچنین نیروھای مذکور به بھانه ی ھمکاری با یکی از احزاب اپوزیسیون، تعداد دیگری از زنان و جوانان شھر مھاباد و چند روستای اطراف را دستگیر کرده اند که از ھویت آنان کماکان اطلاعی در دست نیست.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٥/8/88)

 

در شھر مھاباد یک زن به نام "رقیه" توسط نیروھای امنیتی به اتھام ھمکاری با اپوزیسیون کرد دستگیر شد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٢/8/88)

 

کژال شیخ محمدی، فعال حقوق زنان که ٨ مھرماه امسال در منزل شخصی خود در شھرستان مھاباد بازداشت شده، در اعتراض به وضعیت نامشخص خود از روز سه شنبه، ٣ آذر ماه دست به اعتصاب غذا زده است.

)کمیته گزارشگران حقوق بشر ٧/9/88)

                                                                    

سیمین چایچی شاعر و نویسنده کرد به اداره اطلاعات این شھر احضار شده است. طبق این احضار خانم چایچی می بایست ساعت ٩ صبح فردا مورخ ١٨ آبان ماه خود را به اداره اطلاعات این شھر معرفی کند.

لازم به ذکر است این فعال فرھنگی روز گذشته پس از شرکت در فستیوالی در استان کرکوک اقلیم خودمختار کردستان عراق به سنندج بازگشته است . اما از دلایل احضار خانم چایچی کماکان اطلاعی در دست نیست.

)مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٧/8/88)

 

مدرس گرجی که از فعالان حقوق زنان در سنندج است صبح روز جمعه در حالی که قصد سفر به خارج از کشور را داشت ممنوع الخروج شد. نیروھای لباس شخصی وابسته به نھاد ریاست جمھوری مستقر در فرودگاه با پیاده کردن وی از ھواپیما اقدام به توقیف پاسپورت نامبرده کردند و به وی اعلام کردند که باید به دادگاه انقلاب سنندج مراجعه کند.

(تغییر برای برابری ٢٤/8/88)

 

مادر کیانوش و کامران آسا در مصاحبه با روزآنلاین خطاب به مسولین نظام و وجدانھای بیدار اینچنین احساسات خویش را بیان کرد : نمی دانم باید چه بگویم. به خدا این انصاف نیست که من و خانواده ام اینقدر زجر بکشیم. کیانوش امید یک خانواده بود. نخبه جامعه علمى کشور بود. او را از دست دادیم. الان کامران ھم گرفتار شده است. مگر اینھا خودشان بچه ندارند که با بچه ھاى مردم اینطور رفتار می کنند. من مادر چه گناھى کردهام که باید یک بچه ام در سینه خاک باشد و این یکى کنج زندان؟

(روز آنلاین ١٩/9/88)

 

پروین ذبیحی فعال زنان و ھمسر فعال مدنی زندانی ، علی محمودی از زمان بازداشت ھمسرش چندین بار به اداره اطلاعات مریوان احضار شده و مورد بازجویی قرار گرفته است.  از وی در مورد فعالیتھایش در حوزه زنان و فعالیتھاى ھمسرش سئوال شده است.  به پروین ذبیحی اعلام گردیده که بدون ھماھنگی با اداره اطلاعات حق سفر به خارج کشور را ندارد.

(سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان ١٩/9/88)

 

خانم شھناز الیاسی ٤٨ ساله بدلیل پیگیری وضعیت فرزندش شھرام بلوری و کمک مالی به خانواده زندانیان سیاسی و سایر نیازمندان مورد بازخواست بازجویان وزارت اطلاعات قرار گرفته است و قصد دستگیری او را داشتند که با ضمانت ھمسرش فعلا آزاد است.  روزسه شنبه ٢٤ آذر ماه او را مجددا احضار کردند ولی در میانه راه به وی اطلاع داده شد که احضار او به زمان دیگری موکول شده است. خانم الیاسی از اعضای فعال جامعۀ کردھای مقیم مرکز می باشد. این جامعه قانونی است و سالھا است که در حوزه فعالیتھای انسان دوستانه فعال می باشد.  از جمله فعالیتھای این جامعه کمک به خانواده ھای زندانی سیاسی، کودکان بی سرپرست و دانشجویان نیازمند می باشد.

(فعالین حقوق بشر و دمکراسی تاریخ : ٢٤/9/88)

 

تبعیض ، خشونت و فشار علیه زنان از سوی جامعه

روز پنج شنبه مورخ ١٦ مھرماه زن جوانی به نام  "گوھر نادری"، ٢٢ ساله و ساکن روستای  "قلعه جی  " از توابع شھرستان مریوان به دلیل مشکلات خانوادگی دست به خودکشی زد و جان خود را از دست داد. این زن جوان که دارای دو کودک است با خوردن مقدار زیادی دارو به این کار مبادرت کرده است، مطلعان دلیل این اقدام را مشکلات خانوادگی وی ذکر کرده اند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢٠/7/88)

 

روز شنبه ٢٥ مھرماه پدر یک دانش آموز سنندجی به نام " عایشه ز"  که به او مظنون شده بود او را به سد قشلاق سنندج برده و در آنجا غرق می کند. گفته می شود پدر عایشه که پس از این اقدام دچار افسردگی و عذاب روحی شده دست به خودکشی زده است" . عایشه ز " دانش آموز سال اول دبیرستان پژوھش در سنندج و ساکن منطقه کانی کوزله این شھر بوده است.

)آژانس خبری موکریان ٣/8/88)

 

روز جمعه ٨ آبان ماه دختری ١٩ ساله ای به نام " مریم.ک " ساکن سقز که به دلیل مشکلات اجتماعی بیش از ٥ ماه بود از جانب پدرش در زیرزمین خانه محبوس شده بود توانست ھنگامی که خانواده به مھمانی رفته بودند با شکستن در زیر زمین خود را نجات دھد و از خانه فرار کند. بنابه گفته نزدیکان این خانواده، پدر این دختر بعد از اطلاع ارتباط دوستی دخترش با یک پسر سقزی، سوگند می خورد که برای یک سال اجازه ندھد دخترش به بیرون برود و به ھمین خاطر دختر خویش را در زیرزمین تاریک و وحشتناک خانه محبوس کرده بود.

(مرکز خبر رسانی سقز ١٠/8/88)

 

زن کرد ٢٠ ساله به نام " پروین " ساکن روستای " حاجی عبدول " از توابع شھر سقز به دلیل اختلاف با مادر شوھرش اقدام به خودسوزی کرد. متاسفانه این زن جوان در ھنگام خودسوزی حامله بود و حدود ٥٠ درصد از بدن وی سوخته است.

(مرکز خبررسانی سقز ١٠/8/88)

 

پدیده " یک زن در قبال یک زن) ژن به ژنه "( در مناطق سقز ریشه کن نشده و ھمچنان در بخش عمده ای از روستاھا و حتی میان ساکنان شھر سقز به شیوه مستقیم و غیر مستقیم، پیرو می شود. یکی از کارشناسان اجتماعی ساکن این شھر در گفتگو با مرکز خبر رسانی سقز ضمن تایید این خبر، اعلام کرد علت ریشه کن نشدن و حتی گسترش این پدیده منفی و ناخوشایند به وجود عشیره گرایی ، آداب و رسوم سنتی در اجتماع بر می گردد. این کارشناس زندگی مشترک چنین افرادی را در پایان ناموفق دانسته و اعلام کرد که بیشتر این نوع زندگی مشترک به جدایی و اختلافات خانوادگی منجر می شود.

(مرکز خبررسانی سقز ١٥/8/88)

 

غروب روز یک شنبه ، ناھید ھمتی ٣٠ ساله ساکن محله " کوره ی موسوی " مریوان به دلیل مشکلات خانواده با شوھرش مشاجره پیدا می کند.  شوھر عصبانی نامبرده با ریختن نفت بر روی ھمسرش وی را آتش می زند و از خانه فرار می کند.  بعد از انتقال این زن به بیمارستان سنندج اعلام می شود که حدود ٨٥ درصد بدن وی سوخته است و ھیچ امیدی به زنده ماندن وی وجود ندارد.

)روژ ھه لات ٢٨/8/88)

                                          

روز جمعه ١٣ آذرماه دختری ٢٣ ساله به نام " نرمین پریزاده " ساکن روستای " چومه لو " از توابع شھر سقز در آستانه مراسم عروسیش به دلایل نامعلوم با خوردن سم به زندگی خود پایان داد.

(مرکز خبررسانی سقز ١٧/9/88)

 

دختر ١٥ ساله ای بنام منیره تقی زاده فرزند عیسی چند روز پیش با پسر مورد علاقه اش عھد ازدواج می بندد و از خانه فرار می کند . عیسی پدر منیره پس از اطلاع از قضیه و پیدا کردن مکان منیره ؛ با وعده دروغین او را به خانه برمی گرداند و می گوید که قصد عکسدار کردن شناسنامه اش را دارد و خودش با لباس عروس و امکانات او را به خانه شوھرش می فرستد.  ولی در اوج بیرحمی و قصاوت، منیره را به مغازه عکاسیش که منیره نیز گاھا در آنجا کار میکرده ؛ می برد و بوسیله چاقویی که از قصا بی ھمسایه گرفته بود ؛ ضربه اول را به پھلوی راست منیره و ضربه دوم را به پھلوی چپ او و کاری ترین ضربه را به گفته پزشکی قانونی به گردن او وارد می کند و منیره در دم جان می سپارد.

(کمیته ی ھماھنگی برای کمک به ایجاد تشکل ھای کارگری ١٨/9/88)

 

روز سه شنبه ١٧ آذرماه، یک دختر ٢٣ ساله سقزی به نام " نادیه میرزای " فرزند جلال ساکن محله  "گرمکاو " با استفاده از یک اسلحه شکاری اقدام به خودکشی کرد.

(مرکز خبررسانی سقز ٢٠/9/88)

 

شب دوشنبه ٢٣ آذر ماه در روستای "وله ژیر" در سه کیلومتری شھرستان مریوان در جریان یک مشاجره خانوادگی "محمد تاب" مادر خود " حفصه" را با ضربات چاقو به قتل رساند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢٤/9/88)

 

حقوق و آزادی ھای دینی

بازداشت ، محاکمه و فشار بر فعالین مذھبی

دادگاه انقلاب اسلامی تھران ٥ جوان را به اتھام ارتباط یا عضویت در یک گروه مذھبی اسلامی مجموعا به ٢١ سال حبس محکوم کرد .براساس ابلاغیه دادگاه جھانگیر سھرابی به ٥ سال، زبیر والی علی ٨ سال، ستار منصوری ٤ سال و ساروان یوسفی ٢ سال و پرویز فخری زاده به ٢ سال حبس محکوم گردیده اند.نامبرده گان اھل جوانرود میباشند و در اوایل خردادماه سال جاری در سقز دستگیر و پس از انتقال به کرمانشاه به مدت ٢ ماه در سلول انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات این شھر بسر برده وسپس در ھفتم مردادماه به تھران اعزام و پس از یک ھفته نگھداری در بازداشتگاه شماره ٢٤٠ زندان اوین به بند عمومی این زندان منتقل شده اند.حکم محکومیت نامبردگان که گفته میشود بدون برگزاری دادگاه و بدون اجازه اختیار وکیل توسط شعبه دو ویزه امنیت صادر و ابلاغ شده است که به استثنای حکم پرویز فخری زاده که یکسال و نیم آن تعلیق میشود حکم سایر افراد مذکور قطعی و غیر قابل تجدید نظر خواھی اعلام گردیده است.

)سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان ٣/7/88)

 

ماموستا عبدالحمید عالی روز28/7/88 به دایره روحانیت استان کرمانشاه احضار شده و به ایشان اعلام  نموده اند که حق خواندن خطبه وسخنرانی را در ھیچ مکانی ندارد .ایشان تحت فشار شدید دستگاھھای امنیتی می باشد، از رانندگی در آژانس و نیز سفر به حج عمره منع گشته وھر چند مدت یکبار به اداره اطلاعات تھران، سنندج وکرمانشاه فراخوانده می شود.  نامبرده چند سال پیش مد تی را در سلولھای انفرادی زندان اوین گذرانده وھم اکنون نیز با وثیقه پنجاه میلیون تومانی آزاد است. ھمچنین ماموستا احمد رحیمی امام جمعه منصورآقای از توابع شھرستان پاوه در کرمانشاه مدتی پیش با حکم دادگاه از خواندن نماز در این مسجد منع شده است.

(سنی نیوز ٣/8/88)

 

دو کارمند رسمی دادگستری در بوکان به نام ھای رئوف امینی و جعفر فقھی به اتھام ترویج افکار کاک احمد مفتی زاده از سوی ھیأت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان دادگستری ازکار برکنار شده اند.

)آژانس خبری موکریان ٢٧/8/88)

 

ذبیح الله رئوفی ، شھروند بھایی ساکن سنندج علی رغم پایان دوران محکومیتش ھمچنان زندانی است.نامبرده در تاریخ ٣٠ مھر ماه طبق حکم دادگاه تجدید نظر به ٦ ماه حبس توام با تبعید به تویسرکان محکوم گردید ولی تا این تاریخ که یک ماه و نیم از حکم جدید وی گذشته است تاکنون حکم مزبور اجراء نگردیده و نامبرده کماکان بدون ارائه ھیچ توضیحی در زندان سنندج محبوس است.لازم به ذکر است در روز ٣٠ مھر ماه قرار بوده که این فرد به قید وثیقه آزاد شود ولی وقتی خانواده نامبرده به زندان مراجعه می کنند مسئولین زندان از آزادی وی امتناع کرده و حکم جدید وی را به خانواده اش ابلاغ می کنند .

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٤/9/88)

 

در جریان درگیر میان اعضای گروه موسوم به کتائب مرتبط با القاعده در کردستان با نیروھای انتظامی و امنیتی در محله شریف آباد سنندج ٣ نفر از گروه یاد شده کشته و ٣ نفر دیگر دستگیر شده اند. شایان ذکر است در جریان تلاش برای دستگیری اعضای گروه مذکور تعدادی از نیروھای امنیتی و نظامی نیز کشته و زخمی شده اند.

(دیدبان حقوق بشر کردستان ٢٠/7/88)

 

حیدر مصلحی در حاشیه جلسه ھیات دولت در جمع خبرنگاران افزود: : ترورھای اخیر کردستان مربوط به وھابیون است و اھدافی که تروریست ھا داشتند بر ھم زدن امنیت بود به ویژه آنکه پس از سفر مقام معظم رھبری امنیت خوبی در منطقه کردستان به وجود آمده بود و آنھا به دنبال این بودند تا این امنیت را از بین ببرند.

مصلحی ادامه داد: نوع ترورھا گویای این حقیقت است که ھدف آنھا تنھا سنیان نبوده بلکه دو قاضی شیعه را ھم مورد ھدف قرار داده اند. به گفته وی تقریبا تیم تروریست دستگیر شده، ٤ نفر از آنھا معدوم و ٤ نفر دیگر دستگیر شده اند.

)ایرنا ٨/7/88)

 

ذبیح الله رئوفی که در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی شھرستان سنندج به اتھام ترویج و تبلیغ آیین بھائیت به یکسال حبس تعزیری درشھرستان بناب بدون داشتن وکیل محکوم شده است.

(خبرگزاری دیدبان حقوق بشر کردستان 2/9/2009)

 

ملا رحمان فتاحی ھمراه بیست نفر دیگر که ھمگی از اعضای یک گروه تندوری اسلامی در شھر مھاباد بوده اند توسط نیروھای امنیتی بازداشت شده اند.

)روا نیوز 3/12/2009)

                                                   

تیراندازی و کشتار شھروندان

تیراندازی و قتل شھروندان توسط نیروھای انتظامی و امنیتی

شب چھارشنبه مورخ ٨ مھرماه نیروھای بسیج محلی در جاده بوکان به مھاباد با ایجاد پست ایست و بازرسی اقدام به تفتیش خودروھا و بازجویی از سرنشینان کردند. در این بین و بنا به دلایل نامعلوم نیروھای بسیج محلی اقدام به تیراندازی به سوی یک خودروی سواری نمودند که طی این حادثه یک شھروند اھل مھاباد به نام "عمر خیاط" کشته و راننده خودرو نیز به شدت زخمی شد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٣/7/88)

 

نیروھای اداره اطلاعات شھر ارومیه در منطقه ماوانه ی این شھر یک اتومبیل حامل دو چریک کرد فاقد سلاح را به گلوله بستند که طی این حادثه علاوه بر این دو تن، یک شھروند کرد به نام فصیح قادری نیز جان خود را از دست داد. نیروھای امنیتی علاوه بر بی احترامی به اجساد تا کنون جنازه ھای جان باختگان را به خانواده ھای آنان تحویل نداده اند.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٥/8/88)

 

روز ١٣ آبانماه، یکی از اھالی روستای قله رشه شھر سردشت به نام قاله سور به بھانه داشتن کالای قاچاق ھدف تیراندازی قرار گرفته و کشته شد.این شھروند که در بین روستای بیوران و قله رشه ھدف قرار گرفته متأھل و دارای دو فرزند می باشد.

(آژانس خبری موکریان ١٤/8/88)

 

روز شنبه ١٤ آذرماه در منطه مرزی " شیره نی " از توابع سردشت نیروھای انتظامی با آتش گشودن به خودروی حامل بنزین ، ٣ تن از کاسبکاران مرزی دچار حریق شده و به صورت وخیم در آتش سوختند، در این میان تنھا نام گرمان عمری به عنوان یکی از جانباختگان به دست آمده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٨/9/88)

 

شب دوشنبه مورخ ١٦ آذرماه، نیروھای انتظامی در منطقه " بهرده سپی" از توابع شھر سردشت به دلایل نامعلومی به سوی تعدادی از مرزنشان آتش می گشایند که بر اثر آن یک شھروند کرد به نام رحیم معروفی اھل یکی از روستاھای تابعه سردشت کشته می شود.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢١/9/88)

 

روز دوشنبه ١٣ مھرماه سالجاری شھروندی کرد مھابادی به نام " جمال چپی " در حالی که با خودروی خویش در جاده ھشترود در حال حرکت بود از سوی نیروھای انتظامی مستقر در جاده متوقف می شود. به دلایل نامعلوم میان این شھروند کرد و فرمانده پاسگاه درگیری لفظی پیش میاید و فرمانده پاسگاه در حالی که به شدت عصبانی بود این شھروند کرد را مورد ھدف گلوله قرار میدھد و وی را به قتل می رساند.

)سنھ نیوز ١۶/7/88)

 

شب چھارشنبه مورخ ٨ مھرماه نیروھای بسیج محلی در جاده بوکان به مھاباد با ایجاد پست ایست و بازرسی اقدام به تفتیش خودروھا و بازجویی از سرنشینان کردند. در این بین و بنا به دلایل نامعلوم نیروھای بسیج محلی اقدام به تیراندازی به سوی یک خودروی سواری نمودند که طی این حادثه یک شھروند اھل مھاباد به نام "عمر خیاط" کشته و راننده خودرو نیز به شدت زخمی شد.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٣/7/88)

 

آرمان مامندی فرزند حسین، سرباز وظیفه در پادگان مھاباد در حالی که روزھای پایانی خدمت خود را می گذراند در تاریخ نھم مھر ماه سال جاری به طرز مشکوکی در پادگان محل خدمت خود جان باخت. بنا بر اخبار واصله که مورد تائید خانواده این شھروند کُرد نیز قرار گرفته است اصابت گلولهای که از اسلحه ی ژ ٣ شلیک گردیده منجر به مرگ وی شده است.

)خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان ٣/8/88)

 

روز ١٣ آبانماه، یکی از اھالی روستای قله رشه شھر سردشت به نام قاله سور به بھانه داشتن کالای قاچاق ھدف تیراندازی قرار گرفته و کشته شد.این شھروند که در بین روستای بیوران و قله رشه ھدف قرار گرفته متأھل و دارای دو فرزند می باشد.

(آژانس خبری موکریان ١٤/8/88)

 

روز شنبه ١٤ آذرماه در منطه مرزی " شیره نی " از توابع سردشت نیروھای انتظامی با آتش گشودن به خودروی حامل بنزین ، ٣ تن از کاسبکاران مرزی دچار حریق شده و به صورت وخیم در آتش سوختند، در این میان تنھا نام گرمان عمری به عنوان یکی از جانباختگان به دست آمده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٨/9/88)

 

شب دوشنبه مورخ ١٦ آذرماه، نیروھای انتظامی در منطقه " بهرده سپی " از توابع شھر سردشت به دلایل نامعلومی به سوی تعدادی از مرزنشینان آتش می گشایند که بر اثر آن یک شھروند کرد به نام رحیم معروفی اھل یکی از روستاھای تابعه سردشت کشته می شود.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ٢١/9/88)                         

 

زخمی و کشته شدن شھروندان کرد بر اثر انفجار مین و مواد منجره به جای مانده از جنگ

بھرام تیموری ، فرماندار قصر شیرین اعلام کرد که تنھا در آبانماه امسال، ١١ نفر بر اثر انفجار مینھای به جای مانده از جنگ به شدت زخمی شده اند.

(ایرنا ٣٠/9/88)

 

یک شھروند سردشتی، بر اثر انفجار مواد منفجره به جاى مانده از جنگ ایران و عراق در نزدیکی روستای زیوه از توابع شھرستان سردشت، به شدت مجروح شد. این حادثه زمانی رخ داد که یک جوان اھل سردشت به نام ھاوری قادری ھنگام کار در مزرعه با مواد منفجره به جاى مانده از جنگ برخورد کرد ؛ بر اثر این انفجار نامبرده به شدت زخمی شد.

(آژانس خبری موکریان ٢٩/8/88)

 

بر اثر انفجار مین در روستای گوگ تپه از توابع شھرستان مھاباد ، یک جوان اھل این روستا پای خود را از دست داد. این مین که در اطراف یکی از پایگاه ھای متروکه سپاه در روستای گوگ تپه منفجر شد باعث قطع پای یک جوان ٢٢ ساله گردید.

(آژانس خبری موکریان ١٧/8/88)

                                       

اجتماعی ، فرھنگی و تاریخی

نیروھای سپاه پاسداران در روزھای آغازین فصل پاییز در حالی که خطر آتش سوزی گسترده تمام مراتع و جنگلھای مناطق کردستان را تھدید می کند، اقدام به توپباران شدید کوھستان شاھو کرده، که بر اثر آن بخشھای عظیمی از این جاذبه طبیعی منطقه دچار حریق شده است.

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٧/7/88)

 

براساس آخرین آمار دانشگاه علوم پزشکی کردستان تعداد بیماران با HIV  مثبت در سطح استان کردستان به ۴٠١ تن رسید.

معاون بھداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ضمن اعلام این خبر گفت : از این تعداد بیمار ۵٧ مورد به مرحله بروز بیماری ایدز رسیده اند و ١٢٩ مورد نیز فوت شده اند.

بیدارپور در ارتباط با نحوه ابتلاء این افراد به این بیماری در استان کردستان گفت : اعتیاد تزریقی با ٨٧ درصد فراوانی ، راه نامشخص ٨.۵ درصد ، آمیزش جنسی ٣.٨٣ درصد ، استفاده از خون و فرآورده ھای خونی آلوده ٠.٨ درصد و از مادر به کودک با ٠.٣ درصد فراوانی ، از شایعترین راه ھای انتقال بیماری ایدز در کردستان است ؛ که از این تعداد ٢٣ درصد متأھل و ۵١ درصد نیز بیکار ھستند.

(آژانس خبری موکریان ٢٩/7/88)

 

روز دوشنبه ٢٧ مھرماه سال جاری نیروھای گشت مبارزه با مفاسد اقتصادی شھر سقز در پارک این شھر اقدام به بازجویی از دختران و پسران حاظر در این پارک کردند، آنھا در حالی که می خواستند به بھانه گپ زدن یک دختر و پسر با ھم آنھا را بازداشت کنند با مقاومت دختر و پسر مذکور مواجه می شوند. شدت عمل این نیروھا برای بازداشت این دختر و پسر سبب بروز عکس العمل حاظران در این پارک شد و جمعیت حاظر در پارک با نیرھای گشت مفاسد درگیر شدند.

(مرکز خبررسانی سقز ٣٠/7/88)

 

روز پنج شنبه مورخه ٣٠ مھرماه ٨٨ مأموران دولتی تعداد دیگری از مغازه ھای این شھر را پلمپ کردند. تاکنون از سوی مقامات رسمی دلیلی برای پلمپ این مغازه ھا ارائه داده نشده ، اما به گفته برخی از شھروندان علت این اقدام ، تعطیلی مغازه ھا دربیست و دوم تیر سال جاری است.

)آژانس خبری موکریان ١/8/88)

 

بخشی از دیوار شکارگاه خسرو در منطقه تاریخی تاق بستان کرمانشاه که متعلق به دوران ساسانی است، به دلیل بی توجھی مسئولان در اثر بارش شدید باران ، تخریب شد.سرپرست ھیئت کاوش این شکارگاه در خصوص علت این حادثه گفت: نگھداری از آثار کار من نیست و پژوھشکده میراث فرھنگی باید پاسخگو باشد.

مھدی رھبر در جواب این پرسش که چرا بعد از کاوش و مرمت این آثار با توجه به اینکه فصل بارش آغاز شده، اقدامی برای محافظت انجام نشده است، گفت: نمی دانم، نگھدای آثار وظیفه من نیست بی توجھی به شکارگاه خسرو موضوع جدیدی نیست و در سال ٨٥ نیز بخشی از این شکارگاه با احداث یک پل ھوایی در حریم منظری شکارگاه خسرو تخریب شد. در آن زمان استانداری کرمانشاه بر اساس مصوبه شورای عالی شھرسازی کشور به رقم مخالفتھای جدی کارشناسان اقدام به ساخت پل کرد.

(خبرگزاری مھر ١٢/8/88)

 

مقامات مسئول امور بھداشتی کردستان میگویند که شیوع بیماری آنفلوانزای نوع «آ» در این استان در کنترل و وضعیت استان به لحاظ شیوع و شمار مبتلایان در حال حاضر مناسب است،اما آنان ھمچنان ھشدار می دھند که نباید شھروندان در اتخاذ شرایط پیشگیرانه جدی و انجام توصیه ھای بھداشتی کوتاھی کنند.

از ١۶۵ بیمار مبتلا به آنفلوانزای «آ» در کردستان، تنھا ١٣ نفر بستری شده اند که یک نفر آنان نیز از شھروندان کرمانشاھی است و در بیمارستان شھر کامیاران تحت معالجه قرار گرفته است.      

دکتر  « فرزام بیدارپور »، معاون بھداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: سقز، بیجار، قروه، مریوان، کامیاران و سنندج شھرستانھایی بوده اند که بیماران مبتلا به آنفلوانزا در آنھا دیده شده و تحت درمان قرارگرفته اند.

از سوی دیگر رئیس سازمان آموزش و پرورش کردستان تایید کرد : آنفلوانزای فصلی، ١٠ مدرسه را در سنندج و ٢ مدرسه را نیز در مریوان به تعطیلی کشانده است . او گفت این مدرسه ھا با ھماھنگی با دانشگاه علوم پزشکی کردستان به تناسب از ٣ روز تا یک ھفته تعطیل شده اند.

(ھمشھری آنلاین ١٧/8/88)

 

١٢ کودک روستاھای توابع سقز به دلیل فقر مالی خانواده خویش توسط یک حکیم سنتی ختنه شده اند و بعد از چند روز به دلیل عدم بھداشتی بودن وسائل حکیم سنتی، این کودکان دچار خونریزی شدید و عفونت شده اند.

(مرکز خبررسانی سقز ١۵/8/88)

 

اداره اماکن شھر سقز طی بخشنامه ای رسمی به بنگاھھای این شھر از آنھا خواسته که ھر ماه اسامی و آدرس مستاجرین تازه را به اداره اماکن تحویل بدھند.

(مرکز خبررسانی سقز ٢٠/8/88)

 

مجید غفوری استاندار کرمانشاه در حالی از کاھش آمار طلاق و افزایش ازدواج در استان سخن می گوید که مطابق آمار منتشره از سوی سازمان ثبت احوال کشور طلاق در استان کرمانشاه با افزایش تکاندھنده ی) ٩ % ( درصدی رو به فزونی است . بنابر این گزارش آمار طلاق در شش ماھه نخست امسال با بیش از ٩ درصد افزایش نسبت به مشابه سال قبل به ١٩٢٠ مورد رسیده که خوش بینی ھای رسانه ای غفوری را کاملا مردود می داند . ھمچنین آمار ازدواج در شش ماھه نخست امسال با  (4/0 % (چھار دھم درصد کاھش نسبت به مشابه سال قبل به ١٢٧٧٠ مورد رسیده است .

(کرمانشاه پست ٢٠/8/88)

 

عصر روز دوشنبه ١٨ آبانماه سالجاری نیروھای انتظامی در فلکه " ھه لو " شھر سقز با یکی جوان به نام  "آرام"  به دلایل نامعلوم درگیر می شوند . این نیروھا با ضرب و شتم این جوان کرد در جلوی چشمان جمعیت قصد بازداشت وی را داشتند که با مقاومت نامبرده ھمراه داشت مردم نیز با دیدن برخوردھای غیر انسانی نیروھای انتظامی با این جوان، با نیروھای انتظامی درگیر می شوند. نیروھای انتظامی با باتوم و اسپری فلفل اقدام به ضرب و شتم جمعیت کرده و چندین نفر را بازداشت می کنند.

(مرکز خبررسانی سقز ٢٠/8/88)

 

نماینده مردم سنندج در مجلس شورای اسلامی از قطع تلفنھای ارتباطی سیار روستاھای استان کردستان که به گفته وی مدت چھار ماه است که این اتفاق افتاده است ابراز گله و اعتراض کرد.

فخرالدین حیدری در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس در جمع خبرنگاران عنوان کرد: علیرغم پیگیریھای زیاد نمایندگان استان تا امروز اقدام خاصی در این زمینه انجام نشده است و ظاھرا شرکت مخابرات در زمان خرید دستگاهھای مربوطه استانداردھای معمول را رعایت نکرده و مخابرات را مجبور کردند که ارتباط تلفنھای سیار را قطع کند.

نماینده مردم سنندج در خانه ملت، ادامه داد: متاسفانه مخابرات تا امروز برای خرید تجھیزات مربوط به استانداردھای لازم اقدامی نکرده و ھمچنین روستاھای کردستان برای استفاده از تلفن ھمراه بی بھره ھستند و کسی ھم پاسخگوی مردم نیست.

(ایسنا ٢۶/8/88)

 

دادگاه انقلاب شھر سقز در یک اقدام غیر قانونی از خانواده " شانسخه " خواسته که در موقع فروش اموالشان باید سھم دو فرزندشان که از اعضای سازمان مجاھدین خلق ھستند به دولت تحویل بدھد و ھمچنین در صورت تقسیم اموال این خانواده نیز دولت سھم این دو نفر را برای خود مصادره خواھد.

(مرکز خبررسانی سقز ٣٠/8/88)

 

اورژانس بیمارستان شھداء تکاب در ساعات غیر اداری تنھا مرکز رجوع بیماران است که این روزھا با ازدحام بی سابقه ای روبرو است.تعدادی از بیماران گفتند که برای ویزیت تنھا پزشک عمومی این مرکز تا ۴ ساعت انتظار کشیده اند.

شیوع فصلی سرما خوردگی و ترس از ابتلا به بیماری آنفلوانزای نوع آ باعث ھجوم گسترده مردم به بیمارستان ھا شده است.بیماران از مسئولان بھداشت استان انتظار دارند که با افزایش تعداد پزشکان عمومی و متخصص و ایجاد مراکز معاینه ویژه از مشکلات بیماران بکاھند.

(آژانس خبری موکریان ۵/9/88)

 

صبح روز چھارشنبه ٢٥ آذر ماه تعدادی از مأموران نیروی انتظامی به قصد تصرف بخشی از زمینھای کشاورزی روستای حسینی به نفع شخصی که مدعی مالکیت بر این اراضی میباشد وارد این روستا در ٣ کیلومتری شھر دھگلان شدند.

تلاش نیروھای انتظامی برای خلع ید از کشاورزان منجر به بروز درگیری بین طرفین گردید. در این درگیریھا دهھا تن مضروب شدند که تعدادی از آنان زنان و مردان سالخورده بودند. ھمچنین مأموران انتظامی اقدام به بازداشت ٥ نفر از معترضان کردند.  نام ٣ تن از بازداشت شدگان رامین فتاحی، رضا آیینی و ایوب فلاحی است.

)خبرگزاری سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان ٢٨/9/88)

 

عبدالجبار کرمی نماینده سنندج ، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی روز شنبه ٢٨/9/88 با استاندار کردستان گلاویز و درگیر شد.  عبدالجبار کرمی ضمن تائید این خبر اعلام کرد درگیری از آنجا آغاز شده بود که استاندار کردستان، بنده را به دلیل اعتراض به مسائل زندانیان و وقایع اخیر کردستان ضد انقلاب اسلامی و فاقد اعتقاد به امام و رھبری خوانده بود.  کرمی در گفتگو با ندای جامعه، برخی را عامل اصلی مسائل و مشکلات استان و تلاشگر اصلی در جھت امنیتی کردن فضای آن خواند که این عده مسبب اصلی مشکلات استان از جمله فقر ، بیکاری و اعتیاد جوانان می باشند و با بی تدبیری و تعصبات افراطی و مدیریت غیر علمی زمینه ھای عقب ماندگی استان را فراھم آورده اند.

(ھفته نامه ی ندای جامعه ٣٠/9/88)

 

پرونده ویژه این شماره :     

اعدام زندانی سیاسی، احسان فتاحیان

بیوگرافی و سرگذشت احسان فتاحیان به روایت خودش (تولد تا دستگیری و انتقال به زندان)

در شھر کرمانشاه زندگی را آغازیدم ، آنجا که بزرگیش ورد زبان ھم میھنانم است، آنجایی که مھد تمدن میھنم بوده است.  قطور ذھن ام بدان سویم کشید که تبعیضی را و وضعیتی ناروا را بفھمم و از اعماق وجود درکش نمایم که گویای ستم بود ، ستمی در حق من چنان فردی انسانی و در حق من چنان مجموعه ای انسانی ، پیگیری چرایی ستم و رفع آن به ھزاران فکرم راھبر شد ، اما وا اسفا که آنان چنان فضا را مسدود و حق طلبی را محجور و سرکوب کرده بودند که در داخل راھی نیافتم و ورای محدوده ھای تصنعی به مکانی دیگر و مامنی دیگر کوچیدم: ((من پیشمرگه ی کومله شدم))، سودای یافتن خویش و ھویتی که از آن محروم شده ام من را بدان سو کشاند.  دور شدن از خواستگاه کودکی ھرچند آزاردھنده و سخت بود اما ھیچ گاه باعث انقطاع من از زادگاھم نشد.  ھراز گاھی به قصد تجدید دیدار و بازیابی خاطرات روانه ی خانه ی نخستین میگشتم، اما یک بار )) آنان (( دیدار را به کامم تلخ کردند، دستگیرم کردند و به قفسم انداختند.  از ھمان آغاز و با پذیرایی انسان دوستانه ی دستگیر کنندگانم !! فھمیدم که ھمان سرنوشت تراژیک و غمناک ھمراھان و رھروان این راه پررھرو به انتظار نشسته است : شکنجه، پرونده سازی، دادگاه سرسپرده و شدیدا تحت نفوذ، حکمی کاملا ناعادلانه و سیاسی ، و در نھایت مرگ...... .

پس از دستگیری در شھر کامیاران به تاریخ 29/4/87 و پس از چند ساعت بگذارید خودمانی تر بگویم : مھمان بودن در اداره ی اطلاعات آن شھر ، در حالی که دستبند و چشم بندی قطور حرکت و دیدن را برایم ممنوع نموده بود، فردی که خود را معاون دادستان معرفی می کرد شروع به طرح یک سری پرسش بی ربط و مملو از اتھامات واھی نمود (لازم به ذکر است که ھرگونه بازپرسی قضایی در محیطی غیر از محیط دادسرا و دادگاه طبق قانون مطلقا ممنوع است.) بدین ترتیب اولین دور بازجویی ھای عدیده ام کلید خورد.

ھمان شب به اداره ی اطلاعات استان کردستان در شھر سنندج منتقل شدم و سور واقعی را آنجا تجربه نمودم: سلولی کثیف با دستشویی نامطبوع و پتوھایی که احتمالا ده ھا سال از ملاقاتشان با آب و پاکیزگی می گذشت ! . از آن به بعد شب و روز دالان پایینی و اتاق ھای بازجویی با چاشنی کتک و شکنجه ی طاقت فرسا، به تسلسلی پایان ناپذیر و سه ماھه تبدیل شد.  بازجویان محترم در جھت ارتقای منزلت شغلی خویش و در سودای چند پشیزی ناچیز و بی ارزش، در این سه ماه به طرح اتھاماتی عجیب و غریب می پرداختند که خود بھتر از ھرکس به کذب بودن آنھا ایمان داشتند.  علی رغم آزمودن تمامی روش ھا و در عملیاتی مسلحانه شرکت نموده بودم، اتھاماتی که بسیار در اثبات آن کوشیدند.  تنھا موارد اثباتی عضویت در کومله و تبلیغ علیه نظام بود که بھترین گواه در یگانه بودن اتھامات رای دادگاه بدوی است، شعبه ی اول دادگاه انقلاب اسلامی سنندج حکم به ١٠ سال حبس توام با تبعید به زندان رامھرمز داد.

ساختار اداری و سیاسی ایران ھمیشه دچار آفت تمرکز گرایی بوده است اما در این یکی نمونه که به ظاھر قصد تمرکز زدایی از امر قضا را داشتند.  به تازگی اختیار و صلاحیت تجدید نظر در احکام متھمین سیاسی را در بالاترین سطح – حتی اعدام – از دیوان عالی گرفته و به محاکم تجدید نظر استان سپرده اند، با اعتراض دادستان کامیاران به حکم بدوی و در نھایت تعجب و برخلاف قوانین موضوعه و داخلی خود ایران، شعبه ی چھارم دادگاه تجدید نظر استان کردستان حکم ١٠ سال زندان را به اعدام تبدیل نمود.  بر پایه ی ماده ٢٥٨ قانون آیین دادرسی کیفری محاکم تجدید نظر تنھا در صورتی مجاز به تشدید حکم بدوی می باشند که حکم صادره از حداقل مجازات مقرر در قانون کمتر باشد.  بر طبق کیفر خواست دادستان اتھام وارده _ یعنی محاربه (دشمنی با خدا) _ حداقل حکم در این مورد یک سال است حال خود فاصله ی ١٠ سال توام با تبعید را با این حداقل مقایسه کنیدتا پی به غیر قانونی، غیر حقوقی و سیاسی بودن حکم اعدام ببرید.

البته ناگفته نماند که مدتی کوتاه پیش از تبدیل حکم، مجددا" از زندان مرکزی سنندج به بازداشتگاه اداره اطلاعات" منتقل و در آنجا از من خواسته شد طی یک مصاحبه ویدیوئی به اعمالی ناکرده اقرار و کلمات و جملاتی در رد افکار خویش برزبان آورم . علی رغم فشارھا ی شدید، من حاضر به قبول خواسته نامشروع آنان نشدم و آنھا نیز صراحتا" گفتند حکمم را به اعدام تبدیل خواھند نمود، که خیلی زود به عھد خویش وفا کردن و سرسپردگی دادگاه را به مراجع امنیتی و غیر قضایی اثبات نمودن.  پس آیا انسان می تواند بر آنان خرده ای بگیرد؟!

قاضی سوگند خورده که ھمه جا، در ھر زمان و در قبال ھر فرد و موضوعی بی طرف مانده و صرفا" از دریچه ی حقوق و قانون به جھان بنگرد، که امین قاضی این سرزمین به قھقرا رفته می تواند ادعا نماید که سوگند را نشکسته و بی طرف و عادل باقی مانده است؟ به زعم بنده چنین قضاتی به تعداد انگشتان یک دست ھم نمی رسند.  ھنگامی که کل سیستم ھای قضایی ایران به اشاره یک بازجوی بی دانش و عاری از ھرگونه سواد حقوقی ، دستور بازداشت، محاکمه،محبوس نمودن و مرگ افراد را اجرا می نماید، آیا می توان بر یک یا چند قاضی خرده پای یک استان ھمیشه تحت ستم و تبعیض خرده گرفت؟ آری،خانه از پای بست ویران است...... .

حال علی رغم این که در آخرین ملاقاتم در داخل زندان با دادستان صادر کننده کیفر خواست، وی به غیر قانونی بودن اجرای حکم در ھنگامه ی اکنون اذعان داشت، اما برای دومین بار قصد اجرای حکم را دارند.  نا گفته پیداست که اینچنین پافشاری کردن بر اجرای حکم به ھر نحو ممکن، نتیجه ی فشارھای محافل امنیتی و سیاسی خارج از قوه ی قضائیه است .

(رنجنامه ی احسان فتاحیان.  نوشته شده در زندان مرکزی سنندج ١٧/8/88)

(مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران ١٩/8/88)

                                                            

اعلام زمان اجرای حکم اعدام به وکیل تا روز اجرای حکم

ظھر روز یکشنبه ھفدھم آبان ماه ١٣٨٨ خبر تعیین زمان اجرای حکم اعدام احسان فتاحیان و ابلاغ به وکیل وی در سایتھای خبری منتشر می شود.

ھمزمان احسان فتاحیان عصر روز یکشنبه دست به اعتصاب غذا زد و تعدادی دیگری از زندانیان دیگر ھمچون عدنان حسن پور ، حبیب الله لطیفی ، ولی رستمی و چند زندانیای دیگر در راستای حمایت از احسان فتاحیان و اعتراض به احتمال اجرای حکم وی از روز دوشنبه اقدام به اعتصاب غذا کردند.

انتشار این خبر به افزایش تلاش برای جلوگیری از اعدام این جوان ایرانی منجر شد و بیشتر سازمانھای بین المللی مدافع حقوق بشر از جمله عفو بینالملل، سازمان دیده بان حقوق بشر، سازمان دفاع بینالملل، کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر، فدراسیون بین المللی جامعه ھای حقوق بشر، جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران، سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان، مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران با صدور بیانیه ای خواستار توقف اجرای حکم اعدام احسان فتاحیان می شوند.

خانواده احسان فتاحیان در روز دوشنبه برای توقف اجرای حکم فرزندشان درخواست ملاقات حضوری با رئیس قوه قضایه را می کنند اما درخواست آنھا پذیرفته نمی شود و تنھا یک نامه به آنھا داده می شود که می بایست به ریاست دادگستری استان کردستان تحویل می دادند.

خانواده احسان روز سه شنبه ١٩ آبانماه نامه ی مذکور را به دفتر ریاست دادگستری استان کردستان تحویل می دھند. اما متاسفانه تا غروب آنروز ھیچگونه پاسخی به این نامه از سوی دفتر رئیس دادگستری به خانواده احسان داده نمی شود.

در ساعتھای اولیه شب سه شنبه شایعاتی مبنی بر عدم اجرای حکم اعدام احسان از سوی مسئول روابط عمومی سازمان زندانھای سنندج در گفتگو با یک سایت اینترنتی، پخش می شود و تجمعی ھم که قرار بود شب سه شنبه تا صبح چھار شنبه در مقابل زندان مرکزی سنندج برگزار شود با پخش این شایعه عملی نمی شود.

خانواده احسان فتاحیان و چندین فعال حقوق بشر در آخرین اقدام خویش، نصفه ھای شب به منزل نماینده ولی فقیه در سنندج رجوع می کنند و از وی درخواست کمک می کنند ، اما وی نیز مانند دیگر مسولین به درخواست آنھا پاسخی نمی دھد.

نیروھای امنیتی از ساعت ٥ بامداد خیابانھای منتھی به زندان را به کنترل خویش در می آورند. حدود ساعت ٧ صبح ماموران انتظامی از خانواده احسان می خواھند که به خانه اشان بازگردند و منتظر تماس آنھا باشند.

روز چھارشنبه، ١١ نوامبر ( ٢٠ آبان) سایت تابناک به نقل از خبرگزاری فارس گزارش کرد که علی اکبر گروسی، رئیس کل دادگستری استان کردستان اجرا حکم اعدام احسان فتاحیان را تایید کرده است.

بدین ترتیب احسان فتاحیان در حالی که حتی برای آخرین موفق به اجازهی ملاقات و تماس با خانواده ی خود را پیدا نکرده بود، اعدام شد.  احسان فتاحیان در ھنگام اجرای حکم اجازه کشیدن چھار پایه را نداده و خودش را پرت کرده است.

 

واکنشھای داخلی و خارجی به اعدام احسان فتاحیان

سه تن از نمایندگان کرد اھل تسنن نیز با نگارش نامه ای به وزیر دادگستری خواھان توضیحات شفاف او درباره اجرای حکم احسان فتاحیان از فعالان سیاسی شدند.

اقبال محمدی نماینده مریوان، با تایید نگارش و تحویل این نامه به وزیر دادگستری گفت : «متاسفانه تاکنون وکیل و بستگان احسان فتاحیان با ھیچ کدام از نمایندگان تماس نگرفته اند اما شایعاتی منتشر شده که ما را موظف به پیگیری کرد».

وی ادامه داد : «در نامه ای که من و آقایان امین شعبانی و جلال محمودزاده به وزیر دادگستری نوشتیم خواھان پاسخ شفاف و صریح آنھا درباره شایعات ھستیم.

این نماینده اھل تسنن با بیان اینکه پاسخ شفاف مسئولان قضایی به رفع شایعات کمک میکند، گفت:« اگر شایعه افزایش مجازات احسان از ده سال اولیه به حکم اعدام درست باشد، خلاف قانون عمل شده زیرا حکم قابل تشدید در دادگاه تجدید نظر نیست.

محمدی تاکید کرد :« ما خواستار پاسخگویی شفاف مسئولان قضایی در این خصوص برای رفع ابھام از اذھان افکارعمومی ھستیم».

ھمزمان عفو بین الملل به انتشار بیانیه ای اعدام احسان فتاحیان را محکوم کرد.این سازمان مدافع حقوق بشر پیش تر از مقامات ایران خواسته بود که اجرای حکم اعدام آقای فتاحیان و دو فعال کرد دیگر را متوقف کنند و این حکم ھا را تغییر دھند.

نماینده بوکان در مجلس شورای اسلامی نیز در نطق پیش ار دسیتور مجلس اعلام کرد: حتی برای ما نمایندگاه مجلس مشخص نشده است که چرا احسان فتاحیان اعدام شده است.  محمد قسیم عثمانی ادامه داد که دلایل اعدام کردن و صدور حکم اعدام برای برخی از شھروندان کرد مثل احسان فتاحیان و فرزاد کمانگر برای ما نمایندگان مجلس و مردم کرد مشخص نیست و قوه قضاییه بدون در نظر گرفتن مذھب و نژاد به وظایف قانونی خویش در قبال متھمان برخورد بکند.

ھمچنین شیرین عبادی، رییس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل سال ٢٠٠٣ در مصاحبه با روزآنلاین ضمن اظھار تاسف از اجرای اعدام احسان فتاحیان فعال کرد، به خانواده وی پیشنھاد کرد خواستار معاینه جسد احسان قبل از دفن شوند.

در ادامه اعتراضات به اجرای حکم اعدام احسان فتاحیان تعدادی از دانشجویان و دانش آموختگان کرد نیز با انتشار بیانیه ای این جنایت را محکوم کردند.

روز سه شنبه ٢۶ آبانماه زندانیان اعصتاب کننده زندان سنندج با انتشار بیانیه ای به اعتصاب ھفت روزه خویش پایان می دھند.

                                               

برگزاری مراسمات یادبود احسان فتاحیان

بعد از اجرای حکم احسان فتاحیان، زندانیان سیاسی زندان مرکزی سنندج مراسمی در سوگ و گرامیداشت فتاحیان برگزار کردند که در پایان مراسم یکی از زندانیان به نام « ولی رستمی » که ھمزمان با احسان فتاحیان بازداشت شده و به سه سال حبس محکوم شده و ارتباط نزدیکی با زنده یاد فتاحیان داشته، از شدت ناراحتی به سیستم حاکم بر زندان و نحوه ی برخوردھا و اعدام فتاحیان اعتراض کرده است.  بلافاصله رستمی توسط شورای انضباطی زندان به یک ھفته انفرادی به منظور تنبیه محکوم می شود و به سلول انفرادی انتقال داده می شود.

عصر روز چھارشنبه ٢٠/8/88 جسد احسان فتاحیان بدون اطلاع خانواده و به شکل مخفیانه از سنندج به کرمانشاه منتقل شده و در نقطه ای دورافتاده در قبرستان شھر کرمانشاه دفن می گردد.        

صبح روز پنج شنبه ٢١/8/88 در تماس با پدر احسان فتاحیان به وی گفته می شود برای یافتن قبر پسرش می تواند به باغ فردوس کرمانشاه مراجعه کند . مزار احسان فتاحیان بدون اینکه نام و مشخصات وی روی آن نوشته شده باشد در دوردست ترین قطعه قبرستان کرمانشاه به شماره ٦١ ، ردیف ٤، قبر ٢٨ واقع شده است.

در حالی که یک روز پس از اجرای حکم اعدام احسان فتاحیان، فعال سیاسی کُرد در زندان مرکزی سنندج و دفن مخفیانه ی جسد وی در گورستان شھر کرمانشاه، از سوی خانواده فتاحیان اعلام شده بود که مراسم ختم این فعال کُرد بعد از ظھر جمعه در مسجد بقیه الله اعظم شھرک کارمندان کرمانشاه برگزار خواھد شد، اما نھادھای امنیتی با فشار بر خانواده احسان فتاحیان آنھا را مجبور به اعلام خبر لغو مراسم کردند.

اعلام خبر لغو مراسم در مسجد مزبور تنھا یک ساعت قبل از ساعت شروع آن بود و در این فاصله ی کم ھیچ گونه امکانی برای انتقال محل مراسم به مکانی دیگر و اطلاع رسانی در این مورد وجود نداشت.

نیروھای امنیتی حتی از نسب اطلاعیه ای بر درب مسجد بقیه الله که آدرس منزل شخصی یکی از اقوام خانواده فتاحیان به عنوان محل جدید مراسم ختم اعلام شده بود جلوگیری کردند.

گروهھایی از شھروندان کرمانشاھی که به قصد حضور در مراسم بزرگداشت احسان فتاحیان در محل اعلام شده حاضر شده بودند با درب بسته مسجد مواجه شده و با تذکر نیروھای انتظامی مجبور به ترک محل شدند.  در این میان عده ای از فعالان مدنی و دانشجویی کرمانشاه ھمراه با خانواده ھای کیانوش آسا (دانشجوی کُرد جانباخته طی وقایع اخیر) و فرزاد کمانگر (زندانی سیاسی کُرد محکوم به اعدام) با حضور در منزل یکی از بستگان خانواده فتاحیان با نثار تاج گلی مزین به عکس احسان فتاحیان و عبارت "مه ژی بو مردن بمره بو ژیان"  و نیز تصاویری از کیانوش آسا و فرزاد کمانگر که توسط مادرانشان حمل میشد به ھمدردی با خانواده احسان فتاحیان پرداختند.

حضور مأموران لباس شخصی در اطراف منزل مزبور نیز کاملاً مشھود بود و حتی در مراجعه ی این افراد به خانواده احسان فتاحیان از آنان خواسته شد تا نوشته ای که در آن از عبارت شھید برای احسان فتاحیان استفاده شده بود را از روی تاج گلی که درب منزل قرار گرفته بود بردارند.

ھمچنین در روز دوشنبه 25/8/88 تعدادی از دانشجویان کرد دانشگاھھای تھران با برگزاری تجمعی در مقابل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تھران اعدام احسان فتاحیان را محکوم کردند. به دنبال برگزاری این تجمع اعتراضی تعداد ھفت نفر از دانشجویان در بیرون از دانشگاه توسط ماموران امنیتی بازداشت شدند.

* در نگارش مطلب ویژه نامه، برداشتھایی از گزارش " آخرین تلاشھا در آخرین ساعات)ھفت روز پس از اعدام احسان فتاحیان (در سایت روزآنلاین"  نوشته شده توسط کاوه کرمانشاھی نیز استفاده شده است.

 

کمیته کردستان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران   

دیماه ١٣٨٨__    

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد